Vaikka elämä kolhii, mieli joustaa -seminaari sai aiheensa siitä, kun ihmiset pahoittavat mielensä, joskus pahastikin, ja kuinka kauaskantoisia seurauksia siitä voi olla. Mielen joustavuus auttaa ihmistä selviytymään elämässä eteen tulevista vaikeuksista ja muutoksista.
Päivän ohjelmassa on muun muassa joustavan mielen salaisuutta käsittelevä paneelikeskustelu. Terapeutti ja tietokirjailija Kati Sarvelan luennoi, miten irtaantua mielensä pahoittamisesta. Psykologi ja HOT-kouluttaja Sanni Björksten tarjoaa omassa luennossaan työkaluja mielen joustavuuteen. LAB-ammattikorkeakoulun sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijoilla on omat puheenvuoronsa.
27 päijäthämäläistä matalan kynnyksen toimijaa esittelee toimintaansa ja yhteistyömahdollisuuksia Pop-up -pisteillä. Lahden kaupunginteatteri tarjoaa yleisölle aiheeseen sopivan ”välipalan”, otteen Kaaos-näytelmästä.
Mielen joustavuus on tärkeä taito
– Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana tilanteita ja kriisejä, jotka vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin. Mielen joustavuus auttaa meitä kohtaamaan ja käsittelemään epämiellyttäviäkin tunteita, kertoo kaupungin aluekoordinaattori Liisa Kumpulainen.
– Aihe on ajankohtainen, sillä tuoreiden kouluterveyskyselyn tulosten mukaan nuorten kokema ahdistus on yleistynyt erityisesti tyttöjen keskuudessa ja mielialaongelmia on miltei joka neljännellä alakoululaisella.
Kumpulainen toteaa, että mielen joustavuuden taito on tärkeä kaikille kohtaamistyötä tekeville ammattilaisille niin asiakastyön kuin oman hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen näkökulmasta.
– Päijät-Hämeen alueella on vahva yhdessä tekemisen perinne. Kuntien, oppilaitosten, eri yhdistysten ja hyvinvointialueen ammattilaiset saamme yhteistyöllä aikaan enemmän kuin yksin tekemällä, toteaa kaupungin ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola.
– Seminaariin paikanpäälle on ilmoittautunut 230 alueen nykyistä tai tulevaa ammattilaista ja streamin välityksellä lisäksi reilut 100.
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lahden kaupunki, LAB-Ammattikorkeakoulu, Harjulan setlementti ry:n Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku ja OmaKamu, Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Väkivaltatyön avopalvelut, Päijät-Hämeen Mielenterveysomaiset FINFAMI ry, Lahden kaupunginteatteri sekä Päijät-Hämeen Hyvinvointialue. Ammattilaisten seminaari järjestetään LAB-ammattikorkeakoululla, Niemen kampuksella.
Mielenterveyden keskusliiton koordinoimaa teemaviikkoa on järjestetty viikolla 47 aina vuodesta 1974 asti.
Lisätietoja
Marja Mikola, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori, 044 482 6378
Yhteydenotot seminaaripäivänä: Liisa Kumpulainen, aluekoordinaattori, 044 482 0818
etunimi.sukunimi@lahti.fi