Hyppää sisältöön

”Mukkula on hiomaton timantti” – Awab Al-Mashkoorin perhe löysi Mukkulasta laatua arkeen

Puutarhakaupunkinakin tunnettu Mukkula on vuosien saatossa ollut rauhattoman lähiön maineessa, mutta nykyisin se tarjoaa monia asumismahdollisuuksia elämän eri vaiheisiin. Awab Al-Mashkoorin perhe on yksi esimerkki siitä, kuinka muutto Mukkulaan teki elämästä kertaheitolla laadukasta.

Mukkula on Lahden ensimmäinen iso lähiö, joka rakennettiin varsinaisen kaupunkikeskustan ulkopuolelle. Alue onkin säilynyt rakenteeltaan ja rakennuskannaltaan pääasiallisesti alkuperäisellään, ja moni mukkulalainen on asunut alueella vuosikymmeniä.

Awab Al-Mashkoorin perhe on asunut Mukkulassa parin vuoden ajan. Perheen asunto sijaitsee Mukkulan ytimessä, aivan ostarin kyljessä. Ostarin vilinän vastapainoksi talon toiselta syrjältä avautuu puistomainen raitti kohti Mukkulan kartanoa. Matkan varrella voi pysähtyä ihastelemaan naapureiden kaupunkiviljelyksiä tai vaikka lennättämään leijaa.

Al-Mashkoor kuvailee, kuinka he ovat lasten kasvaessa laventaneet lähipiiriään askeleittain, päivä päivältä hieman pidemmälle.

– Mukkula on erinomainen paikka kasvaa, kun päiväkotiin, kerhoon ja kouluun on vain lyhyt kävelymatka.

Awab Al-Mashkoor toivoo, että Mukkula houkuttelee lisää lapsiperheitä ja saa ansaitsemansa huomion muuttajien silmissä.

Kalajokelainen puoliso Jenni oli aluksi epäröivä Mukkulaan muuton suhteen. Mukkulan vehreys käänsi tutustumisretkellä puolison pään nopeasti.

– Vannoin, että ei missään nimessä muuteta minnekään lähiöön! Ajattelin, että Mukkula on rauhaton paikka. Nyt tuntuu oudolta, että ajattelin niin, Jenni tuumaa.

– Monet varmasti pitäisivät Mukkulasta, jos antaisivat sille mahdollisuuden, Al-Mashkoor komppaa.

Rauhattomuus on toden totta ainakin kesäpäivistä kaukana. Lähiön valtaa ennemminkin huolettoman eksoottinen lomatunnelma. Mukkulan Kartanonpuistossa voi pulahtaa uimaan virkistävään Vesijärveen, tai unohtua lukemaan kirjaa vanhojen tammien varjoon. Rannalta voi ihastella vuorotellen leijasurfaajia, vesiskoottereita, kanootteja ja purjeveneitä.

Asuntohaaveiden muodonmuutos

Perhe haaveili pitkään omasta omakotitalosta rauhallisella paikalla, mutta Mukkulassa arki on antanut asuntohaaveisiin uutta perspektiiviä.

– Olemme viihtyneet Mukkulassa niin hyvin, että olemme alkaneet miettiä, onko omakotitalo todella välttämättömyys? Elämämme on täällä laadukasta, emmekä tarvitse tällä hetkellä mitään lisää. Voisimme asua hyvin tässä kerrostalossa ja hankkia omakotitalon sijasta vaikka kesämökin, Al-Mashkoor pohtii.

Mukkulan rannalla aurinko paistaa kesäisin pitkälle iltaan. Talvisin rohkeammat voivat hypätä avantoon.

Al-Mashkoor painottaa, että Mukkulaan asettuminen on parantanut perheen elämänlaatua. Ei tarvitse ihmetellä, miksi moni Mukkulaan muuttanut on viihtynyt alueella pitkään. Al-Mashkoor kehuu mukkulalaisia mukaviksi ja alueensa tunteviksi. Naapurit kertoilevat mielellään tarinoita vuosien varrelta.

Mukkula on hiomaton timantti. Täältä saa isojakin asuntoja edullisesti. Toivosin, että useampikin lapsiperhe löytäisi Mukkulaan. Nuorta väkeä täällä saisi olla enemmän. Tässä on yliopistokin ihan lähellä!

Auto jäi tarpeettomaksi

Osa Mukkulan helppoutta on sen läheisyys keskustaan. Kulkuyhteydet ovat niin hyvät, että perhe päätyi luopumaan autostaan.

– Bussilla kulkee keskustaan 10 minuutissa, ja rattaiden kanssa bussilla pääsee liikkumaan ilmaiseksi. Vieressä on myös Mankeli-asema. Lähialueella pääsee kulkemaan kävellen, joten auto jäi kokonaan tarpeettomaksi.

Perheen tytöt 4-vuotias Medina ja 1-vuotias Maria ovat tutustuneet Mukkulan maisemiin ja leikkipaikkoihin.

Palvelujen lista on pitkä. Frisbeegolf-rata, koulu, kirjasto, palloiluhalli, Kartanon alue, kauppa, jäärata ja venepaikkoja…  Vaikka Mukkula tarjoaa paljon hyvää, yhden puutteen Al-Mashkoor on huomannut.

– Mukkulasta puuttuu ravintola. Täällä on hyviä pizzerioita, muttei varsinaista ravintolaa.

Toki keskustasta niitäkin löytyy, 10 minuutin bussimatkan päästä.

Teksti: Essi Niemelä
Kuvat: Lassi Häkkinen

Tutustu Lahteen muuttaneiden tarinoihin