Hyppää sisältöön

Muotoilija Tapio Anttilan design-asunnot on suunniteltu pölyttäjille

Design-asuntojen tavoitteena on inspiroida kotipuutarhureita majoittamaan pihoillaan pölyttäjiä, joiden pesimis- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet. Asunnot kuuluvat kaupungin “Ilman pölyttäjiä emme pärjää” -kampanjaan.
Puisesta materiaalista valmistettuja hyönteisasuntoja puistossa

Pölyttäjäasunnot on suunnitellut kansainvälisesti palkittu lahtelainen sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija Tapio Anttila. Hän on toteuttanut ne yhteystyössä puuseppä Markku Tonttilan kanssa. Viisi uniikkia design-asuntoa on sijoitettu Mukkulan kartanonpuistoon.

– Toivomme että näyttävät asunnot inspiroisivat kotipuutarhureita tekemään osansa pölyttäjien hyväksi. Nämä design-asunnot ovat tyylikkäitä esimerkkejä funktionaalisesta, mutta silti luonnonmukaisesta muotoilusta. Suuressa mittakaavassa meidän ympäristömme on kuitenkin nykyisin liian siisti, Lahden kaupungin Luontopositiivinen elämä -projektin päällikkö Hanna Mattila kertoo.

– Tarvitsisimme enemmän hallittua hoitamattomuutta, jolloin pihoilla olisi kaikenlaisia koloja ja muita piilopaikkoja hyönteisille ja pölyttäjille. Kannot ovat ihan loistavia pölyttäjä- ja hyönteispesiä! Jos kaadat pihalta puun, ei kannata kantaa kaikkea pois, vaan jättää esimerkiksi kanto tai risukasa pihalle, Mattila vinkkaa.

Funkkista ja avant-gardea sammakkoperspektiivistä

Sisustusarkkitehtina ja huonekalusuunnittelijana tunnettu Anttila on saavuttanut mainetta ja tunnustuksia, kuten Kaj Franck -muotoilupalkinnon vuonna 2018, useamman Good Design Awardin, ja Top Designer Awardin vuonna 2017. Hän on suunnitellut esineitä monille käyttäjäryhmille, jopa lemmikeille, mutta hyönteiset olivat täysin uusi kokemus. Hieman yli kuukauden toimeksiannosta muodostui hänelle todella mieluisa projekti.

– Olen aina ollut sellainen suunnittelija, joka lähtee suin päin johonkin uuteen jos innostun. Tässä pääsi aivan eri tavalla irroittelemaan. Tämä oli eräänlaista terapiaa, Anttila kommentoi.

Suunnittelija kertoo, että projekteissaan hän tekee tavallisesti luonnoksia, joista hän siirtyy nopeasti 3D-mallintamiseen, mutta tätä erikoisprojektia työstettiin workshop-tyylisesti, joka muistuttaa muusikoiden improvisointia. Valmistautumista on hyvin vähän, ja projekti etenee fiilistellen ja materiaalien ehdoilla.

Asuntojen luonnonmukaisessa muotoilussa yhdistyvät kaarna, tuohi ja muu rosoinen materiaali sekä arkkitehtuurin eri tyylisuuntaukset. Anttilan mukaan jokainen asunto on uniikki kokonaisuutensa omilla inspiraatioillaan, kuten selkeälinjainen Funkkis-tyylistä tykkäävien pölyttäjien pesä ja Corbusier-tyylinen Avant-garde-arkkitehtuuria arvostavien olioiden asuinsija.

Työtapojen ja materiaalien lisäksi Anttilan mukaan uudenlaisen haasteen asetti myös asuntojen sijoittelu. Vaikka pölyttäjät ovatkin asuntojen käyttäjäryhmä, oli suunnittelussa otettava ihminen huomioon:

– Esineen katselukulma on äärimmäisen tärkeä. Toisin kuin esimerkiksi tuolia, näitä asuntoja katsellaan alhaalta ylös, sammakkoperspektiivistä.

Siirry Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjasivulle

Aihealueet