Hyppää sisältöön

Muovipakkausten erilliskeräys alkaa taajamien vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä – samalla energiajätteen keräysvelvoite päättyy

1.8.2023 alkaen muovipakkausten erilliskeräys alkaa taajamien niillä kiinteistöillä, joissa on 5 asuinhuoneistoa tai enemmän.

Samalla kun muovipakkausten keräys alkaa, päättyy energiajätteen keräysvelvoite taajamien vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöiltä. Energiajätteen kuljetukset eivät pääty automaattisesti, vaan kiinteistönhaltijan on itse irtisanottava jätteenkuljetussopimus kuljetusyrityksen kanssa.

Alueet, joita muovipakkausten erilliskeräysvelvoitteet koskevat elokuun alusta alkaen, on määritelty Lahden seudun jätehuoltomääräyksissä karttarajauksena liitteessä 2. Voit katsoa karttaa tarkemmin karttasovelluksessa (valitse kartalla Alue A).

Muovipakkausten kuljetukset siirtyvät 1.8.2023 alkaen kunnan eli Salpakierto Oy:n järjestämäksi. Kuljetusten alettua myös pientaloilla on mahdollisuus liittyä muovipakkausten erilliskeräykseen vapaaehtoisesti.

Lajittelu kiinteistöllä muuttuu energiajäteastian poistuttua

Ennen energiajätteeseen lajitelluista jätteistä laitetaan jatkossa sekajätteeseen muut kuin muovipakkauksiin, kartonkipakkauksiin, biojätteeseen tai poistotekstiileihin kelpaavat jätteet. Tällaisia ovat esimerkiksi muut muovituotteet kuin pakkaukset, kuten muovikupit, pulkat ja valokuvat.

Kotitalouden tyhjät ja kuivat muovipakkaukset, myös PVC-muoviset, lajitellaan muovipakkauksiin. Jos tuote on muovia ja se on pakkaus, kuuluu se muovipakkausten keräykseen. Kartonkipakkauksiin lajitellaan tyhjät, puhtaat ja kuivat kartonkia olevat pakkaukset. Pehmopaperit, kuten talouspaperit, nenäliinat, käsipyyhepaperit ja servetit, lajitellaan jatkossa biojätteeseen. Maalin tai muun vaarallisen jätteen jäämiä niissä ei saa olla.

Tekstiilijätteet lajitellaan pääsääntöisesti poistotekstiiliin. Poistotekstiilien keräyspisteitä on Salpakierron toimialueen jokaisessa kunnassa. Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne kuuluvat jatkossa sekajäteastiaan. Sen sijaan puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet ja kodintekstiilit kannattaa laittaa uudelleen käyttöön sellaisenaan esimerkiksi lahjoituksena tai myymällä kirpputoreilla.

Lue lisää tulevista muutoksista asukkaiden jätehuoltoon