Hyppää sisältöön

Myllypohjan monitoimitalon eteneminen sekä leikkialueiden verkosto esillä pohjoisen Lahden asukasillassa 

Asukkaita kiinnostivat myös alueen ulkoilu- ja kuntoilumahdollisuudet.

Pohjoisen Lahden alueen ajankohtaisia hankkeita esiteltiin kaupunkisuunnittelun asukasillassa Ahtialan koululla 23.toukokuuta. Esillä olivat muun muassa teollisuudelta asumiseen vapautunut Niemen alue Vesijärven rannassa ja Myllypohjan monitoimitalon eteneminen. Osallistujilla oli mahdollisuus kommentoida myös leikkialueiden palveluverkon suunnitelmia.

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen näkee taloustilanteen haastavana, mutta positiivisiakin näkymiä on

Tilaisuus käynnistyi kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen puheenvuorolla. Kumppanuuspöydän haastattelussa Kyynäräinen totesi, että taloustilanne puhuttaa tällä hetkellä Lahdessa paljon, ja leikkauksia ja supistuksia valitettavasti tulee. Positiivisiksi puoliksi hän näki korkeakoulujen kehittymisen kaupungissa. Kaupunki haluaa jatkossakin kehittyä opiskelija- ja ympäristökaupunkina. Uusien yritysten ja asukkaiden houkuttelemiseksi tehdään paljon.

Niemenrannassa paljon potentiaalia Lahden elinvoimalle

Niemenrannan alue vapautuu tulevina vuosina teollisuudelta asumiseen. Niemi on monin tavoin potentiaalista aluetta teollisuuden, yritystoiminnan ja koulutuksen alueena. Niemenrannan vaiheittainen muutos avaa lahtelaisille kaivatun pääsyn rantaan. Asumisen lisäksi uusia mahdollisuuksia on myös virkistäytymiseen ja palveluille mm. lähikaupalle. Alueelle voisi sijoittua jopa 1800 asukasta.

Kaupunginjohtajan näkee Niemenrannan keskeisenä kehittämiskohteena Lahdessa. Palvelujen ja liikkumisen kehittyminen luo houkuttelevaa ympäristöä myös korkeakouluopiskelijoiden kampukselle ja asumiselle.

Myllypohjan monitoimitalon toteutukseen toivottiin vauhtia ja huolellisuutta vanhan osan korjaamiseen

Myllypohjan koulun asemakaavoitus on ehdotusvaiheessa. Alasenjärven peruskoulu, päiväkoti ja kirjasto siirtyvät Myllypohjan kokonaisuuteen. Alueellinen kirjasto sijoittuu vanhaan osaan. Liikuntasali ja piha-alue liikuntapaikkoineen tulisi myös asukkaiden käyttöön. Tilakeskus vastasi yleisön huoleen vanhan rakennuksen korjaamisesta terveelliseksi ja turvalliseksi, että sisäilmakorjauksista on opittu paljon viime vuosina ja koulun vanha osa remontoidaan terveelliseksi ulkopuolisen asiantuntijan valvonnassa.

Pitkän aikavälin suunnitelmissa muun muassa uutta aluetta elinkeinoelämän tarpeisiin

Tulevassa yleiskaavassa muuttuvat nykyiseen suunnitelmaan nähden esimerkiksi muutamat asuinalueiden rajaukset. Uusia elinkeinoelämän alueita on kaavoitettu Holman ja Lehmuksen alueille. Parhaillaan selvitetään myös Ahtialan selkätien katkaisua ajoneuvoliikenteeltä. Pohjoisella alueella on myös merkittäviä maisemapeltoja ja kyläalueita, joita ollaan nyt merkitsemässä yleiskaavaan. Lahden suunta -ehdotus on parhaillaan nähtävillä Lahden verkkosivuilla kesäkuun loppuun asti.

Leikkialueiden kunnosta ja käyttöasteesta kerätiin paikallistietoa

Lahti on ollut tunnettu kattavasta leikkipalveluverkostaan. Nyt kustannusten vuoksi joitakin paikkoja joudutaan karsimaan. Toisaalta joitain leikkialueita myös kehitetään nykyistä monipuolisemmaksi. Asukkailta haettiin ajantasaista näkemystä leikkialueiden kunnosta ja käyttöasteesta. Samalla sivuttiin myös muita ulkoalueiden palveluita, kuten ulkoliikuntapaikkoja.

Ulkoilualueiden palvelut puhuttivat asukkaiden kysymyksissä

Alasenjärvellä on laitureita jouduttu purkamaan niiden huonon kunnon vuoksi. Uimarantojen osalta laitureita on myös uusittu, mutta esimerkiksi yleisellä alueella sijainneen laiturin tilalle ei olla rakentamassa uutta.

Ahtialan koululla karttapisteen äärellä puhuttivat eniten ulkoreitit ja erityisesti Sietikan ympäristöön toivottiin latua. Myllypohjan yhteyteen tulevat ulkoilumahdollisuudet kiinnostivat. Myös Kunnakseen toivottiin ulkoliikuntamahdollisuuksia.

Muistio tilaisuudesta ja esitysmateriaalit ovat luettavissa Lahden verkkosivuilla: osallistu ja vaikuta > tutustu tuloksiin

Tutustu tuloksiin