Hyppää sisältöön

Nauti annos lähiluontoa pitkospuilla

Uusittuja pitkospuureittejä pitkin on helppoa taivaltaa luonnosta nauttien ilman, että sukat kastuvat. Eräopas ja ympäristönhoitaja Jussi Pohjavirta kannustaa kulkemaan pitkospuilla myös ilman sukkia.
Linnaistensuon ulkoilualue.
Lahden alueen luontoreittien pitkospuita on uusittu viime vuosina. Kuva Linnaistensuolta, jonka pitkospuut uusittiin 2023.

Monella reitillä uusitut pitkospuut helpottavat luontopoluilla ja suoalueilla liikkumista Lahdessa. Tänä vuonna pitkospuureitit on uusittu Nastolan Sammalsillansuolla, Häränsilmässä ja Merrasjärvellä. Lahden alueelta löytyy kymmeniä pitkospuureittejä osana luontopolkuja.  

Luonnonrauhaa janoavan ei tarvitse lähteä retkeilemään tuntikausiksi, sillä Lahdessa luonto on lähellä. Sen hyvää tekevästä vaikutuksesta kannattaa nauttia aina tilaisuuden tullen – vaikka pienen hetken työpäivän jälkeen. Jo lyhyt käynti luonnossa auttaa palautumaan stressistä ja kohentaa mielialaa. 

Pitkospuilla liikkuminen kannattaa

Eräopas ja ympäristönhoitaja Jussi Pohjavirta listaa nopeasti monia seikkoja, joiden vuoksi pitkospuille kannattaa lähteä.  

– Pitkospuilla liikkuessa säästää luontoa, sillä maasto ei kulu. Myös maisemien katsominen on helpompaa, sillä 20–30 senttimetriä maan yläpuolella olevilla lankuilla kulkiessa näkee pidemmälle! 

Pohjavirta kertoo pitkospuureiteillä liikkumisen olevan myös turvallista, koska reitiltä ei voi eksyä kovin helposti. Ryhmän kanssa liikkuessa porukka ei hajoa, kuten poluilla herkästi käy.  

Lasten on helppo kulkea tasaisia puulankkuja pitkin, joten pitkospuille on mukavaa lähteä retkelle koko perheen voimin. Koirankin saa ottaa mukaan, mutta taajama-alueilla ja luonnonsuojelualueilla se täytyy pitää kytkettynä. 

Paljain jaloin luontoon

Lahden alueen pitkospuita on uusittu luontoarvot edellä. Pitkospuita rakentanut Pohjavirta antaa ympäristökaupungille kiitosta sataprosenttisesti uusiutuvien materiaalien käytöstä.  

– On hienoa, että luontoon ei viedä mitään vierasperäistä. Pitkospuut on rakennettu käsityönä täysin ilman ruuveja ja nauloja. Rakennusmateriaalitkin sahataan Lahden omista puista.  

Moni on tottunut kulkemaan luonnossa kengät jalassa, mutta Pohjavirta kannustaa rohkeasti kokeilemaan paljain jaloin liikkumista.  

– Ja jopa suolla! Se, jos mikä on vapauttava tunne.  

Pitkospuilla voi liikkua myös talvella. Lumi pakkautuu kumpareiksi, joten nastakengillä voi kulkea vahingoittamatta pitkospuita. Lumella kävelyä kannattaa kokeilla myös villasukat jalassa. 

Jussin vinkit pitkospuilla liikkumiseen

  • Pysähdy katsomaan maisemia! Puhelin kannattaa pitää taskussa.  
  • Huomioi luonto ja sen asukkaat. Jos sisilisko kulkee pitkospuulla eteen, pysähdy ja anna sen mennä ensin.  
  • Paras vaatetus pitkospuille on itselle mukavat ja säähän sopivat vaatteet. Paljasjalkakengillä saa hyvän tuntuman maastoon.  
  • Huomioi muut liikkujat. Pitkospuilla on usein levennettyjä alueita, joista pääsee hyvin ohittamaan.  
Löydä pitkospuureittejä Lahden alueelta

Teksti Miina Kivi

Kuva Lassi Häkkinen

Artikkeli julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/24.

Aihealueet