Päivitetty 24.3.2023
Olemme koonneet Ukrainasta Lahteen saapuville tietopaketin, jotta pääset täällä hyvään alkuun.
- Instructions on arriving from Ukraine – Welcome to Lahti
- Рекомендації для осіб, які приїхали з України – Ласкаво просимо в Лахті!
Lahti on Suomen suurimpia kaupunkeja ja Päijät-Hämeen maakunnan keskus, jossa on 120 000 asukasta. Lahtelaiset arvostavat kotikaupungissaan suuren kaupungin palveluita, arjen sujuvuutta ja luonnonläheisyyttä.
Useat vaihtoehdot saapua Ukrainasta ja asettua Suomeen
Suomeen saapumiselle on useita eri vaihtoehtoja. Sillä, millä statuksella saavut, on keskeinen merkitys siihen, millaisiin palveluihin olet oikeutettu Suomessa.
Katso lisätiedot: Toimintaohjeita kun saavut Ukrainasta Suomeen (migri.fi)
Katso lisätiedot: Ohjeita Ukrainasta saapuville – Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi)
Kotikunta, katso lisätiedot: Yli vuoden Suomessa asuneet voivat hakea kotikunta-merkintää 1.3. 2023 alkaen (migri.fi)
Rekisteröityminen / tilapäisen suojelun hakeminen
Hakemuksia vastaanotetaan Lahden pääpoliisiasemalla, osoite Esikuntakatu 4, 15700. Asiakaspalvelu on auki ma–pe 8–16.15.
Toimita virallinen passikuva tai valokuvaamon passikuvakoodi yksilöitynä nimelläsi ja UMA-asiakasnumerolla suoraan vastaanottokeskuksen sähköpostiin, osoite lahtivok@redcross.fi. Asia etenee vastaanottokeskuksen kautta Migriin.
Yksittäiset hakijat tai pieni ryhmä voi saapua ilman ennakkovaroitusta, paras ajankohta on aamuisin virka-aikaan. Saat poliisin infotiskiltä lomakkeen täytettäväksi omalla äidinkielelläsi. Tulkkia ei välttämättä tarvita.
Mikäli tulossa on iso ryhmä (yli kymmenen henkilöä), ruuhkan välttämiseksi on hyvä lähettää etukäteen sähköpostia: ulkomaalaistutkinta.ph.hame@poliisi.fi. Kuvaile viestissä lyhyesti, keitä on tulossa ja yhteyshenkilön s-posti ja puhelinnumero, jotta poliisi osaa ennakoida, resurssoida ja varautua ottamaan ryhmän hakemukset vastaan erikseen sovittavana päivänä. Ryhmä saapuu myös infotiskin kautta ja jokainen täyttää lomakkeen.
Contact info: Lahti Main Police Station, licence services
Ohjausta ja neuvontaa
Alueellinen integraatiopalvelupiste (Alipi) tarjoaa monikielisiä ohjaus- ja neuvontapalveluja kauppakeskus Triossa Lahden Palvelutorilla, Aleksanterinkatu 18 A, 2 krs, ma–pe (arkisin) klo 9–15.
Alipi.fi
Alipi Facebookissa
Alipi Twitterissä
app.alipi.fi (Alipin mobiilisovellus)
alipi@lahti.fi
p. 050 539 1604 (suomi, englanti, venäjä)
p. 050 539 1649 (suomi, englanti, saksa, ruotsi)
p. 050 539 1650 (suomi, englanti, venäjä, ukraina, espanja)
Suomen kielen kurssi
Wellamo-opistossa on käynnissä yksi maksullinen suomen kielen jatkokurssi ukrainalaisille. Kurssikuvauksen mukaan kurssin jälkeen osaat kertoa itsestäsi ja perheestäsi ja hallitset tavallisimmissa arjen tilanteissa tarvittavia suomen kielen ilmaisuja. Opetuskielinä suomi ja venäjä. Lisätietoa Wellamo-opisto.fi
Opastusta ilmoittautumiseen ja tietoa muista maahanmuuttaneille suunnatuista suomen kielen kursseista saa Alipista.
Perusopetus ja varhaiskasvatus
Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa heti, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Lahdessa järjestetään esi- ja perusopetusta 6–16-vuotiaille lapsille.
Koulupaikan hakeminen: Lähetä sähköpostilla oppilaan nimi, syntymäaika ja kotiosoite osoitteeseen pasi.salmi@lahti.fi. Voit lähettää tiedot suomen kielellä tai englanniksi, venäjäksi tai ukrainaksi.
Varhaiskasvatus: Avointa varhaiskasvatusta tai päiväkoti/perhepäivähoitoa on mahdollista järjestää tarpeisiin perustuen (esimerkiksi huoltajan työssäkäynti tai opiskelu tai lapsen kehitykseen tai hyvinvointiin liittyvät tarpeet). Yhteydenotot varhaiskasvatuspalvelujen palveluohjaukseen: varhaiskasvatuspalvelut.palveluneuvonta@lahti.fi, p. 03 818 1054.
Kotikunta-merkintä oikeuttaa varhaiskasvatukseen ja velvoittaa oppivelvollisuuteen. Lisätietoja migrin sivuilta.
LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun tarjoamat opiskelumahdollisuudet
LUT ja LAB tarjoavat Ukrainasta sotaa paenneille maksuttomia opiskelumahdollisuuksia 31.7.2023 saakka. Opiskelumahdollisuudet koskevat henkilöitä, joille Maahanmuuttovirasto on myöntänyt tilapäisen suojelun Suomessa.
Tiedot tarjottavista opinnoista ja pääsyvaatimuksista on koottu LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun verkkosivuille.
Lisätiedot: Opiskelumahdollisuudet LUTissa (englanniksi)
Lisätiedot: Opiskelumahdollisuudet LABissa (englanniksi)
Joukkoliikenne
Ukrainan kansalaiset voivat 2.3.2022 alkaen matkustaa kaikissa VR:n junissa maksutta näyttämällä passia junan konduktöörille.
Kirjaston palvelut ovat kaikille maksuttomia.
Eläinlääkäripalvelut
Suomeen tulevilla lemmikeillä tulee olla voimassa olevat rokotukset ja loislääkitys ekinokokin torjumiseksi. Tarvittaessa kaupunki kustantaa toimenpiteet Ukrainasta Lahteen saapuneiden lemmikeille. Tiedustelut: Lahden kaupungineläinlääkäri p. 044 416 2749, puhelinaika ja ajanvaraus arkisin klo 8–9.
Lisätiedot: Eläinlääkäripalvelut
Ruokavirasto: Ukrainasta sotaa pakenevien Suomeen saapuvien henkilöiden mukana kulkevat lemmikkieläimet
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Päijät-Sote varautuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen ukrainalaisille, jotka pakenevat sotaa Päijät-Hämeen alueelle.
Lisätiedot: paijat-sote.fi/ukraina
Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa soita yleiseen hätänumeroon 112.
Toimeentulo
Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien toimeentulosta ja terveyspalveluista vastaa vastaanottokeskus. Kela voi väliaikaisesti turvata turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneiden tai saavien henkilöiden välttämättömän toimeentulon.
Mikäli et ole hakenut turvapaikkaa tai tilapäisen suojelun mukaista oleskelulupaa ja olet kiireellisen tuen tarpeessa, ota yhteys Kelan palvelupisteeseen tai puhelinpalveluun: Kelan Lahden palvelupiste osoite Kirkkokatu 8, avoinna ma–pe klo 12–16. Toimeentulotuen puhelinpalvelu 020 692 207
Suomessa asuva, Ukrainasta sotaa paennut ja tilapäisen suojeluhakemuksen vuosi sitten jättänyt henkilö voi hakea kotikunta-merkintää Digi- ja väestötietoviraston verkkosivujen kautta 1.3. 2023 alkaen. Kotikuntaoikeuden myötä henkilöille syntyy oikeus muun muassa Kelan asiakkuuteen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tässä yhteydessä vastaanottorahan maksu lakkaa.
Lisätiedot: Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin.
More information: Right to social security (kela.fi)
Työnteko
Oikeus työntekoon Suomessa riippuu maahantulon statuksesta.
- Työnteko-oikeus Suomessa alkaa heti, kun henkilö on jättänyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle.
- TE-palveluiden asiakkuuteen pääsee vasta, kun on päätös tilapäisestä suojelusta.
- Jos saat oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, voit opiskella ilman rajoituksia.
- Jos olet Suomessa turvapaikanhakijana, saat tehdä ansiotyötä kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet hakenut turvapaikkaa.
- Jos olet Suomessa viisumivapaasti ja haluat työskennellä, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä.
- Jos sinulla on työpaikka Suomessa, voit hakea oleskelulupaa myös sen perusteella.
Paikallinen yhteystieto: Hämeen TE-toimisto, koto.hame@te-toimisto.fi
Lisätiedot valtakunnallisesti: Migri.fi – Toimintaohjeet Ukrainasta paenneille
TEM:n ohje: Tilapäistä suojelua hakeneilla on oikeus tehdä töitä Suomessa
TEMin ohjevideot: Ukrainasta tuleville suunnatut ohjeet työnteosta Suomessa – YouTube
Ohjeet työnantajille: TE-palvelut.fi – Ohjeita ulkomaalaista työntekijää palkattaessa
Ohjeet työnhakijalle: TE-palvelut.fi – Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa