– Kirjaston syksyn tapahtumatoiminnan suunnittelussa on jo huomioitu se, että auditorio ei ole käytettävissä. Tapahtumia toteutetaan aiempaa pienimuotoisempina kirjaston muissa tiloissa. Myös kouluryhmiä pyrimme palvelemaan normaalisti, kertoo kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin.
Lahden Tilakeskuksen sisäilma-asiantuntija Jussi Hietala kertoo, että kirjastorakennuksen kokonaisvaltainen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus on tehty pääkirjaston peruskorjaushankkeen pohjaksi.
– Terveysvalvonnan lausunnon perusteella kirjastossa esiintyy terveyshaittaa eritasoisena eri osissa rakennusta.
Hietalan mukaan terveyshaittaa esiintyy erityisesti kirjaston auditoriossa, jonka lattiassa on havaittu mikrobivaurio. Tämän vuoksi auditorion käyttöä on jo kevään kuluessa vähennetty. Työterveyden arvion mukaan auditoriossa altistumisen terveydellinen merkittävyys on kohtalainen.
– Muualla rakennuksessa mahdollista terveyshaittaa aiheuttavat rakenteissa ja ilmanvaihtojärjestelmässä esiintyvät avoimet mineraalivillakuitulähteet ja ulkoseinien alaosien mikrobivauriot. Näiden tekijöiden terveydellinen merkittävyys on työterveyden arvion mukaan vähäinen, Hietala toteaa.
Pääkirjastolle on perustettu kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä kaupungin sisäilmaryhmän päätöksellä.
Lahden Tilakeskus on ryhtynyt toimiin terveyshaittaa aiheuttavien tekijöiden vaikutusten vähentämiseksi, rajaamiseksi ja poistamiseksi. 2023 ja kesään 2024 mennessä tehdään käyttöä turvaavia toimenpiteitä, muun muassa rakennuksen painesuhteiden hallintaa, tehostetaan ilmanvaihtoa sekä tehdään alueellisia rakenneteknisiä korjauksia. Perusparannus käynnistyy viimeistään vuonna 2028.
Lisätiedot
Lahden Tilakeskus, Jussi Hietala, sisäilma-asiantuntija, jussi.hietala@lahti.fi, 044 482 6222
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin, salla.palmi-felin@lahti.fi, 050 559 4098
Kaupungin sisäilmatoimintamalli: https://www.lahti.fi/tiedostot/sisailmatoimintamalli/