Paavolan kampuksen Terijoenkatu 3:ssä liehuivat Lahden lukio Gaudian liput jo maaliskuussa. Liput juhlistivat elokuussa 2022 aloittavan, Gaudiaksi yhdistyvien Kannaksen ja Tiirismaan lukioiden yhteisiä ylioppilaskokeita, jotka lanseerasivat upouuden rakennuksen ja sen tarkoitukseen rakennetut ylioppilaskoetilat.
Kun muu lukiotyö jatkuu Kannaksen lukion 1952 valmistuneessa rakennuksessa ja Aikuiskoulutuskeskuksessa, rakennustyöntekijät vielä viimeistelevät uudisrakennuksen yksityiskohtia ja lähestyvät loppusuoraa viereisten rakennusosien peruskorjauksessa. Uusiin opetustiloihin kuuluu muun muassa entisen muotoiluinstituutin tiloihin valmistuva, kampuksen taideopintoja palveleva Arthouse.
Keväällä alkaa peruskorjaus kampuksen toisella laidalla: sekä Tiirismaan lukion että kansalaisopisto Wellamon käytössä ollut Aikuisopetuskeskus peruskorjataan Tiirismaan peruskoululle, joka muuttaa tiloihin syksyllä 2023. Wellamo-opiston hallinto siirtyy lukion tiloihin ja käynnistää opetuksen lähes kaikissa kampuksen tiloissa syksyllä 2022.
Lahden uusi menestystekijä
Rakennus-, peruskorjaus- ja muuttokarusellin päätyttyä syksyllä 2023 Paavolan kampus tulee olemaan koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kasvatus-, koulutus- ja kulttuurikeskus.
Lahden lukio Gaudia on Suomen suurin lukio, jolla on kolme valtakunnallista erityistehtävää yleislinjan lisäksi: kuvataide- ja muotoilulinja, musiikkilinja ja kansainvälisen IB-opetussuunnitelman mukainen IB-linja. Wellamo on Suomen suurin seudullinen kansalaisopisto. Tiirismaan peruskoulun alaluokilla opiskellaan englanniksi, yläluokilla sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi, mikä antaa mahdollisuuden kansainvälisiin opintoihin jo perusopetuksen alusta lähtien. Kampuksella toimii myös Humpulan päiväkoti.
– Gaudia on suomalaisen lukiokoulutuksen aallonharjalla tilojen puolesta ja pedagogisesti. Kampus on vetonaula sekä opiskelijoille että perheille ympäri Suomea ja kansainvälisestikin, sanoo Gaudian johtava rehtori Jyrki Rosti.
– Kampuksesta rakentuu kohtaamispaikka, opetuksen keskus ja kaupunkilaisten elämyskeidas, painottaa Wellamo-opiston rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltola.
Molemmat ovat vakuuttuneita siitä, että Paavolan kampus vahvistaa Lahtea kaupunkina.
Tiloja myös kaupunkilaisten käyttöön
Monen eri koulutustoimijan sijoittuminen samalle kampukselle mahdollistaa opetustilojen tehokkaan käytön. Esimerkiksi kun lukion kieliopetus iltapäivällä päättyy, kieliluokat täyttyvät Wellamo-opiston kielikurssilaisista. Arthousen taideopetustilat palvelevat sekä lukion kuvataide- ja muotoilulinjaa että Wellamon nuorten Taide- ja muotoilukoulu TAIKAa ja aikuisopiskelijoita.
Lukion uudet tilat ovat myös kaupunkilaisten käytössä. Esimerkiksi ruokalan muuntojoustavat salit audiovisuaalisine laitteineen muuntuvat erikokoisille tapahtumille. Seurat voivat varata käyttöönsä kampuksen liikuntahallitilaa.
Wellamo-opiston myötä Paavolasta kasvaa kaikkien kaupunkilaisten kampus
Paavolan kampus on seitsemän kunnan alueella toimivan Wellamo-opiston päätoimipaikka. Kampuksella kansalaisopisto palvelee kaupunkilaisia vauvasta vaariin ja myös erityisryhmiä. Eri toimijoiden väliset synergiat antavat opistolle monia uusia mahdollisuuksia.
– Meillä on tarjolla muun muassa joogaa vauvojen äideille keskellä päivää, joten Wellamon kautta lapsen kokemus kampuksesta voi alkaa rakentua jo pian syntymän jälkeen. Perusopetukselle valmistuvat kotitalousopetuksen tilat mahdollistavat vaikkapa italialaisen ruoanlaiton kurssin italiaksi. Tulevaisuutta voisivat olla lukion ja Wellamon yhteiset taideproduktiot, Ylä-Sankola-Peltola visioi.
– Wellamo-opisto kohdistaa opetuksensa kansalaisten syville riveille. Toimintaamme leimaa matala kynnys osallistua, oppilaiden valtava motivaatio oppimiseen ja opetuksessa korostuva yhteisöllisyys, Ylä-Sankola-Peltola jatkaa kansalaisopiston vahvuuksista.
– Uuden yhteisen toimintakulttuurin luominen isoissa puitteissa ja lukion nuorten kanssa tuo varmasti monta ratkaistavaa kysymystä. Mutta kunhan kaikki tuhannet neliöt loksahtavat kohdalleen, kampus on parhaimmillaan suunnaton rikkaus kaikille käyttäjille.
Paavolan roolia kaikkien kaupunkilaisten kampuksena vahvistaa edelleen seurojen mahdollisuus varata liikuntahallitiloja käyttöönsä.
Gaudiassa opiskelija on päähenkilö
Lahden lukio Gaudian olemus henkii raikkautta ja nuorekkuutta. Lukion nimi jo kertoo paljon.
– Latinankielinen sana gaudia merkitsee iloa, ja se viittaa saavutuksiin koulutuksessa muistuttaen valmistujaisjuhlien laulusta Gaudeamus igitur, Rosti sanoo.
– Vaikka se kuulostaakin itsestäänselvyydeltä, painotamme että opiskelija on tärkein henkilö Gaudiassa. Se tarkoittaa, että täällä on hyvä opiskella ja olla.
– Opiskelun kannalta opiskelijalähtöisyys merkitsee uusia pedagogisia välineitä eritasoisten opiskelijoiden huomioimiseen. Se merkitsee opiskelijoiden osallistamista opetuksessa niin, että he voivat vaikuttaa työtapoihin ja arviointiin.
– Uudet tilaratkaisut ja ergonomia on mietitty tukemaan hyvinvointia. Hyvinvointi vahvistuu monilla lukion oheisratkaisuilla kuten boulderointiseinällä ja rentoutumistilalla ilmajoogaliinoineen. Kampuksen opetusarkkitehtuuri ja -sisustus ovat kiistatta houkutin sekä käyttäjille että asiantuntijoille.
Kevään yhteishaussa Gaudian hakijamäärät ylittivät kaikissa lukion linjoissa aikaisemmat Kannaksen ja Tiirismaan lukioiden yhteenlasketut luvut.
– Kampus houkuttelee uusia opiskelijoita jo nyt, vaikka emme ole vielä päässeet edes esittelemään tiloja, Rosti painottaa.
Teksti: Johanna Lemola
Kuva: Lassi Häkkinen