Laura Walden valmistui keväällä 2020 äidinkielenopettajaksi Jyväskylästä, jossa hän asui neljä vuotta. Vuodet muualla auttoivat näkemään kotikaupungin parhaat puolet.
– Täällä on tapahtunut paljon hyvää: tullut uusia palveluita ja tapahtumia ja yhä enemmän yliopisto-opetusta LUT-yliopiston myötä. Kun vielä saisi nuoret jäämään Lahteen ja tajuamaan, miten kivaa täällä on! Lahti on vähän rujo mutta samalla rento kaupunki.
Lahti oli Waldenille rakas entuudestaankin, lapsuuden ja kouluajan kaupunki vuoteen 2015 asti. Ensimmäiset vuodet kuluivat omakotitalossa Ahtialassa, lukioaikana perhe muutti Lahdenkadulle lähelle Lyseota.
Iso osa lapsuudesta ja nuoruudesta kului myös Lahden uimahalleilla uintiurheilun kilpatreeneissä. Walden odottaakin malttamattomasti 50 metrin allasta, jonka on luvattu valmistuvan lähelle Ranta-Kartanoon.
– Pitkän altaan odotus on ollut ainoita ikäviä asioita Lahdessa. Nythän sen altaan pitäisi valmistua jo parin vuoden kuluttua!
Kirkkopuisto innosti hankkimaan perheeseen koiria
Malskin alueeseen Walden tutustui asumalla avopuolison asunnossa kaksi kesää. Siksi oli luontevaa etsiä yhteinen koti samoista kortteleista. Yksi plussista on läheinen Kirkkopuisto, joka osaltaan innosti hankkimaan perheeseen koiria.
– Malski on urbaani ja kaunis alue, jolla on mielenkiintoinen historia Mallasjuoman vanhan tehtaan vuoksi. Kirkkopuiston rinne vaimentaa melun, vaikka olemme aivan keskustassa. Miehelle tärkeä Kisapuisto on lähellä, samoin satama ja Lanu-puisto, jossa on hyvä lenkkeillä koirien kanssa.
Ystäviä Walden tapaa mielellään ravintoloissa ja kahviloissa, joista lähimmät toimivat kotitalon vieressä Malskin kulttuurikeskuksessa. Malskille rakentuva Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva kiinnostaa, samoin jo nyt auennut pop up -museokauppa.
Walden sai vuoden 2020 alussa työpaikan Padasjoen peruskoulun ja lukion äidinkielenopettajana. Kulkeminen Lahdesta sujuu kätevästi ystävän kyydissä.
Teksti: Ina Ruokolainen
Artikkeli on julkaistu myös Lahden kaupungin mainospaikalla HS.fi-palvelussa.
10 faktaa Malskista
- Malskin alueen sydän on entinen panimorakennus, punatiilinen Malski-keskus.
- Osakeyhtiö Mallasjuoma perustettiin vuonna 1912. Tehtaan suunnitteli arkkitehti Juho Nykänen ja se valmistui Päijänteenkadun varteen. Mallasjuoman tehdas oli Suomen ensimmäinen mietojen mallasjuomien valmistusta varten suunniteltu panimo. Panimokiinteistöä laajennettiin moneen otteeseen.
- Mallasjuoman vanhan tehdaskiinteistön purku- ja rakennustyöt alkoivat loppuvuonna 2018.
- Malski-keskuksessa on monenlaista toimintaa: ravintola, museokauppa, panimobaari, kahvila, mainostoimisto yms.
- Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva aukeaa yleisölle keväällä 2022. Museon muodostavat Lahden julistemuseo ja Lahden taidemuseo.
- Malskin seinään valmistui suurikokoinen muraali kesällä 2020. Block Party -teoksen tekijät ovat Lehtinen + Rantala.
- Päijänteenkadulla on tehty vuonna 2020 rakennus- ja muutostöitä liittyen uuden museon saavutettavuuteen ja alueen viihtyvyyteen.
- Viiskulman taidekilpailussa haettiin taideteosta Päijänteenkadun päähän, viiden kadun kulmaukseen. Kilpailun voitti Akseli Leinonen teoksella Kylän portti. Teos valmistuu tämän vuoden aikana.
- Malski on osa keskustan asuinaluetta. Valtaosa alueen kerrostaloista on valmistunut 2010-luvulla.
- Keskustassa on asukkaita kaikkiaan 12 000. Heistä muutama tuhat asuu Malskin alueella.