Hyppää sisältöön

Palveluseteliasiakkuus koettiin sujuvaksi, lapsen oppimisympäristö turvalliseksi

Lahden kaupunki kysyi palveluseteliasiakkaiden mielipidettä yksityiseen päiväkotiin hakeutumisesta, yhteistyön toimivuudesta sekä palvelusetelisääntökirjan käytänteistä. Lisäksi asiakkailta kysyttiin mielipidettä yksityisen varhaiskasvatuksen sisällöistä.

Kysely toteutettiin tammikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 191 palveluseteliasiakasta eli 14,65 % kokonaisasiakasmäärästä. Kyselyn ajankohtana palvelusetelipäiväkodeissa oli 1304 lasta.

Yleisarvosana lapsen varhaiskasvatuksesta oli 4.4 / 5. Päiväkotien kanssa tehtävä kasvatusyhteistyö sekä yksiköiden oppimisympäristö ja turvallisuus koettiin hyvänä. Vastaajien mielestä lapsi saa varhaiskasvatuksessa tukea ja hänet kohdataan yksilöllisesti.

Vastausten perusteella palveluseteliasiakkaaksi hakeutuminen koettiin pääosin helpoksi ja sujuvaksi. Vastaajat olivat saaneet neuvontaa yksityisistä päiväkodeista, päiväkotien ja kaupungin nettisivuilta sekä yksityisen varhaiskasvatuksen valvojilta eli kaupungin varhaiskasvatuspalveluista palvelupäälliköiltä.

Hakeutumiseen toivottiin vielä lisäohjausta sekä tulotietojen toimittamista nykyistä helpommaksi.

Palvelusetelisääntökirjan merkitystä tarpeen avata

Asiakkailta kysyttiin mielipidettä myös palvelusetelisääntökirjan käytänteistä. Palvelusetelisääntökirjassa kuvataan asiakkaille tärkeitä palvelun laatuun ja toteuttamiseen liittyviä reunaehtoja. Asiakkaita ohjataan tutustumaan siihen jo ennen palveluseteliasiakkaaksi hakeutumista.

Vastausten perusteella asiakkaat kaipaavat palvelusetelisääntökirjan merkityksen avaamista. Vuoden 2021 kyselyn tapaan tämä on varhaiskasvatuksen palveluohjauksen ja yksityisten palveluntuottajien yhteinen kehittämiskohde. Palvelusetelisääntökirja löytyy varhaiskasvatuksen verkkosivuilta.

Palveluseteliasiakkaaksi hakeutumiseen vaikuttavina tekijöinä vastauksissa mainittiin muun muassa päiväkodin sijainti, koko, terveet tilat, hyvä palaute ja maine, ammattitaitoinen henkilökunta, joustava palvelu sekä mahdollisuus vaikuttaa päiväkodin toimintaan.

Varhaiskasvatuksen palveluseteli on ollut käytössä kesäkuusta 2018. Palvelusetelin säännöllinen arviointi ja käyttökokemukset ovat tärkeitä sen edelleen kehittämiseksi.

Lisätietoja

Suvi Ruusunen
Varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö
suvi.ruusunen@lahti.fi
p. 050 539 1651