Hyppää sisältöön

Pa­rem­paa si­säil­maa – il­man­vaih­dol­la yhä kes­kei­sem­pi roo­li

Ilmanvaihdolla on yhä keskeisempi rooli toimitilojen hyvän sisäilman turvaajana. Lahden Tilakeskus on tehnyt pitkäjänteistä kehitystyötä ilmanvaihdon osalta keskittyen rakennuksen elinkaaren eri vaiheisiin.

Lahdessa on tehty pitkäjänteisesti töitä ilmanvaihdon parissa. Lahden Tilakeskuksen ylläpitoryhmän asiantuntijat ovat koordinoineet kehitystyötä, jota on tehty rakennuksen eri elinkaaren vaiheissa suunnitteluvaiheesta aina elinkaaren loppuun saakka. Kehittyvä ja ammattitaitoinen kumppaniverkosto on keskeinen tekijä laadukkaassa ylläpitotoiminnassa.

Laki asettaa vähimmäisvaatimukset sisäilmalle terveyden ja turvallisuuden kannalta, mutta usein nykypäivänä tähdätään vähimmäisvaatimuksia parempaan sisäilmaan sekä perusparannus- että uudiskohteissa. Osa näistä vaatimuksista koskee ilmanvaihtoa ja ilmanvaihdolla on havaittu olevan merkittävä rooli hyvän sisäilman turvaajana.

THL on viime vuonna julkaissut tutkimustuloksia, jossa todetaan sisäilmaongelmaisen rakennuksen osalta ilmanvaihdolla olevan merkittävä rooli käyttöä turvaavien toimien joukossa. Ilmanvaihdon korostunut rooli on tunnistettu Lahdessa jo useamman vuoden ajan ja julkaisu vahvistaa suunnan olevan oikea. Ilmanvaihtoon liittyvät toimet ovatkin syrjäyttäneet esimerkiksi ilmanpuhdistimien roolia käyttöä turvaavissa toimissa.

Ilmanvaihdon kehitystyön keskiössä toimintavarmuus

Ilmanvaihdon kehitystyössä on keskitytty toimintavarmuuteen, sisäilman laadun parantamiseen ja laadunhallinnallisen toimintakulttuurin kehittämiseen. Tärkeää on myös varmistaa, että ilmanvaihto tuottaa hyvän huuhteluvaikutuksen ja tarjoaa säätöjärjestelmille oikeat olosuhdetiedot säätötoimenpiteiden pohjaksi. Huuhteluvaikutuksella viitataan ilmanvaihdon tehtävään poistaa, eli huuhdella, epäpuhtauksia koko ilmatilan alueelta.

Käytännön esimerkki kehitystyöstä on laadunhallinallinen toimi uudis- sekä peruskorjauskohteissa. Rakennusten vallitsevia painesuhteita seurataan pitkäaikaispaine-eroseurannoin, jotta voidaan varmistua rakennuksessa vallitsevien painesuhteiden asianmukaisuudesta ja ilmanvaihdon tasapainoisuudesta. Seurantoja suoritetaan tavanomaisesti niin valmistumisvaiheessa kuin käyttöönoton jälkeenkin, jotta voidaan varmistaa painesuhteiden asianmukaisuus eri käyttötilanteissa.

Toinen esimerkki kehitystyöstä on painesuhteiden asianmukaisuuden tarkastelujen mukaan otto myös ylläpidollisissa ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötoimissa. Tehtävät on sisällytetty osa-alueen puitesopimuksiin, joita ovat mm. paine-eromittauksen toteutuksen suunnittelu, toteutus, dokumentointi ja näyttövelvollisuus, joka on yleisesti urakoitsijalla painesuhteiden asianmukaisuuden osalta.

Lisätiedot