Hyppää sisältöön

Peruskoulujen lukuvuosi alkaa torstaina 8. elokuuta, lukioissa keskiviikkona 

Lukuvuosi 2024–25 käynnistyy Lahden kaupungin peruskouluissa 8.8.2024 ja lukioissa keskiviikkona 7.8. Lasten liikenneturvallisuus on meidän aikuisten vastuulla, muistuttaa Liikenneturva. ”On pidettävä kiinni siitä, että jokainen lapsi voi lähteä koulumatkalle turvallisin mielin.”

Kaupungin 21 peruskoulun oppilaita on liikenteessä 10 184, joista 990 on ekaluokkalaisia. Kaupungin kahdessa lukiossa lukuvuoden aloittaa 2300 lukiolaista, Lahden lukio Gaudiassa 1440 ja 860 Lahden lyseossa.

Ensimmäisen koulu- ja opiskeluaamun aloitusajan voi tarkistaa kaupungin tai koulun nettisivuilta, wilmasta tai kevättodistuksesta.

Kaupunki toivottaa turvallista ja mukavaa lukuvuoden alkua kaikille koululaisille, opiskelijoille ja opetushenkilöstölle!

Noudatetaan liikennesääntöjä ja turvataan lasten koulumatka

Koulujen alkaessa kaikkien tiellä kulkevien on tärkeää noudattaa liikenteessä varovaisuutta ja kiinnittää huomiota turvalliseen liikkumiseen, erityisesti pienten koululaisten ilmaantuessa liikenteeseen. Hämeen poliisi keskittää valvontaa oppilaitosten ympäristöön. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä. Tavoitteena on turvata koululaisten koulumatkat ja ennalta estää onnettomuuksia.

Rakokiven koululla Maannerheimin lastensuojeluliitto MLL järjestää suojatieohjausta.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Lari Mäkelä muistuttaa, että aikuisten tehtävä on vastata yhdessä lasten liikenneturvallisuudesta riippumatta siitä, ovatko lapset omia vai naapureiden.
– Koulumatkoilla turvattomuuden tuntu konkretisoituu usein tien ylitystilanteissa ja suojateillä.

– Muutos suojatiekulttuurissa on käynnissä, mutta se tarvitsee jokaisen tienkäyttäjän panosta. Paljon on vielä tehtävää. On pidettävä kiinni siitä, että jokainen lapsi voi lähteä koulumatkalle turvallisin mielin. Haastan kaikki aikuiset toimimaan itse hyvinä esimerkkeinä ja kulkemaan sääntöjen mukaan.

Toimenpiteitä oppilaan hyvinvoinnin parhaaksi

Kaikilla Lahden peruskouluilla lukuvuoden yhteisenä teemana on päivitetyn opetussuunnitelman mukaisesti tukea oppilaan hyvinvointia ja lisätä yhteistä ymmärrystä. Näitä yhteisiä käytännön toimintatapoja ovat esimerkiksi Päijät-Hämeen poissaoloihin puuttumisen malli, tunne- ja vuorovaikutustaitojen edistäminen, osallisuuden ja kuulluksi tulemisen vahvistaminen muun muassa Skididialogin keinoin.

Lisätiedot

Perusopetuspalvelut
opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén, 044 716 1328

Lukiokoulutuspalvelut
lukiojohtaja Heikki Turunen, 044 716 1330

Työ- ja loma-ajat