Ympäristötapahtuma muodostui osallistumisesta, dialogista ja kohtaamisista. Tapahtumassa kuutisenkymmentä koululaista tutustui messuosastoon. Kolmessa erätaukokeskustelussa kuultiin lisäksi näiden lasten ja nuorten ajatuksia Lahden tulevaisuudesta ja siitä, kuinka ympäristöpääkaupungin tarina jatkuu. Keskustelun kirjauksia hyödynnetään muun muassa kaupungin strategiatyössä.
Opetusalan ammattilaisille suunnatuissa puheenvuoroissa kuultiin näkökulmia ja keskusteltiin peruskoulun roolista ja toiminnasta ekologisen kestävyyden edistäjänä, Lahden tiedekasvatuksesta sekä Lahdesta ympäristöpääkaupunkina. Esi- ja perusopetuksen ammattilaistapahtumaan osallistui myös valtakunnallisen OPPIVA-verkoston edustajia. Tämä 32 kunnan muodostama yhteistyöverkosto kehittää opetusta, oppimista, suomalaista koulua ja varhaiskasvatusta.
Ympäristöinnostus yhdistää
Ympäristöaiheisen paneelikeskustelun osallistujat monipuolistivat ympäristönäkemystä ja -tekemistä kukin omasta erilaisesta näkökulmastaan ja työtehtävästään. Yhteistä kaikilla oli vahva ympäristöinnostus ja katse tulevaisuuteen.
Paneeliin osallistuivat (kuvassa istumassa vasemmalta)
– lahtelainen keittiömestari Miki Puikkonen, jonka @beanbettersuomi -tuote kannustaa suomalaisia kokeilemaan rohkeasti myös kasviproteiinia lihan korvikkeena lautasella;
– Lauri Larvus, sydämeltään lahtelainen ympäristö- ja ilmastoasioista intohimoisesti kiinnostunut business manager Gaia Consultingista
– Vihreä Lippu -toiminnan ohjelmajohtaja Monika Salmivalli, jonka tehtävänä on edistää lasten ja nuorten keskuudessa kestävän elämäntavan toimintakulttuuria sekä
– opetaustainen aktiivinen entinen lahtelainen Ida Savinainen, joka käy ”roskalenkeillä” ja näin innostaa kanssaihmisiä pitämään ympäristöstään huolta, (ota seurantaan IG:ssä @roskalenkilla)
Paneelikeskustelun veti kaupungin strategia-asiantuntija Olli Toivonen
Tavoitteena on rakentaa kestävää tulevaisuutta lahtelaisille lapsille ja nuorille
Kaupungin peruskouluissa koko vuosi ja erityisesti tämä viikko on ollut ympäristöaiheinen. Jokainen peruskoulu on voinut suunnitella ympäristöpääkaupunkivuoden oman toteutuksen. Esimerkiksi Kärpäsen koulussa on ideoitu rastirataa, johon 1.–9. -luokkien oppilaat ovat tuottaneet erilaisia ympäristöaiheisia tehtäviä tai tietoiskuja. Rastirata jää näillä näkymin pysyvästi käytettäväksi.
Peruskoululaiset pääsivät koulutyöskentelynsä lomassa seuraamaan livestriimauksia Sibeliustalon tapahtumista. Alakouluiset tutustuivat ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen messuosastoon Helgan ja Hugon opastamina. Toiminnallisella messuosastolla esittäytyivät muun muassa Vihreä Lippu, Salpakierto, Lahden kaupungin ympäristökasvatus, pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ja Oulun kaupungilta kestävä kehitys ja luonnontieteet, Lahden JunnuYliopisto, Salpausselkä Geopark.
Lisätiedot
Lahden kaupunki, Sivistyksen palvelualue
Lasten ja nuorten kasvun vastuualue, perusopetuspalvelut
opetuksen suunnittelija Petra Larvus, puh. 044 482 0790
Kuva Markus Ketola