Hyppää sisältöön

Pohjoismaisten hiihtolajien MM2029-kisojen järjestelysopimus kaupunginhallitukseen

Kaupunginhallitukselle esitetään pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen järjestelysopimuksen hyväksymistä. Kaupunginhallitus päättää asiasta 7.10. kokouksessaan. 

Paikallisella järjestelysopimuksella sovitaan kilpailujen järjestelytoimikunnan perustamisesta, Salppuri Oy:n roolista kilpailujen operatiivisena toteuttajana sekä osapuolten välisestä vastuunjaosta. Paikallisen järjestelysopimuksen osapuolia ovat Suomen Hiihtoliitto, Lahden Hiihtoseura, Salppuri Oy ja Lahden kaupunki.

MM-kilpailujen järjestelysopimuksessa osapuolet päättävät yhdessä muodostaa MM-kisojen järjestelytoimikunnan, joka vastaa MM-kisojen järjestämisestä.

MM-kilpailujen järjestelysopimukseen sisältyy myös velvoite järjestää nuorten MM-hiihdot erikseen sovittavana ajankohtana, mahdollisesti 2030 tai 2031. Osapuolet huomioivat sen kustannukset osana tapahtuman suunnittelua ja budjetointia.

MM-kisojen järjestelyoikeudet ja velvoitteet siirtyvät MM-organisaatiolle

Järjestelysopimuksella osapuolet sopivat, että MM-kisojen operatiivisesta järjestämisestä, tapahtuman tuotannosta, taloudesta ja kaupallisesta toiminnasta vastaa ensisijaisesti Lahden Hiihtoseuran ja Suomen Hiihtoliiton yhdessä omistama yhtiö, Salppuri Oy tai sen mahdollinen perustettava tytäryhtiö.

Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura vastaavat yhdessä MM-organisaation järjestämiseen ja järjestäytymiseen liittyvistä tehtävistä sekä vastaavat viime kädessä Salppurin toiminnasta ja sen vastuulle siirrettävistä MM-kisojen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä, velvollisuuksista ja oikeuksista. Kaupunki ei ole osallinen tällaisessa järjestelyssä omistajan roolissa.

MM-organisaation toimintaa ohjaavat Salppurin yhtiöjärjestyksen sekä oman hallinnointi- ja ohjausjärjestelmän lisäksi MM-kisojen järjestelyissä FIS:n voimassa olevat säännöt ja määräykset, jo aikaisemmin solmitut sopimukset sekä tämä sopimus liitteineen.

MM-kilpailujen hakuprosessin viimeinen vaihe

Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailuita on järjestetty vuodesta 1924 lähtien. MM-kilpailut järjestetään nykyisin joka toinen vuosi. Lahti on toiminut MM-hiihtojen isäntänä toistaiseksi seitsemän kertaa (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001, 2017).

Kansainvälinen Hiihtoliitto myönsi kokouksessaan heinäkuussa vuoden 2029 Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Lahteen. Sen jälkeen FIS, Lahti ja Hiihtoliitto ovat allekirjoittaneet MM-kisojen järjestämistä koskevan sopimuksen.

Sopimuksen mukaisesti kolmen kuukauden kuluessa paikalliset yhteistyökumppanit (Suomen Hiihtoliitto, Lahden Hiihtoseura, Salppuri Oy ja Lahden kaupunki) laativat vielä yksityiskohtaisemman järjestelysopimuksen MM-kisojen järjestelyistä Lahdessa.

Kaupunginhallituksen esityslista

Lisätietoja:
kasvupalvelujohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw, p. 044 482 0838

Aihealueet