Katuvalon ympärillä pyörivät yökköset on monelle tuttu näky pimenevinä kesäiltoina. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että ilmiö on haitallinen sekä pölyttäjille itselleen että koko luonnon ekosysteemille.
Hyönteiset kuvittelevat valaistuksen olevan kuun tai tähtien valoa, mikä saa niiden luontaisen suuntavaiston sekaisin. Valon ympärillä lentelevät pölyttäjät ovat harhautuneet pois yöllisistä pölytystehtävistään ja väsyttävät itsensä.
Keinotekoisesti valaistun alueen kasveilla kävi jopa 62 prosenttia vähemmän pölyttäjiä kuin pimeän alueen kasveilla. Päiväsaikaan toimivat pölyttäjät eivät pysty korvaamaan yöllä syntynyttä pölytysvajetta.
Ongelman ydin on sininen valo, mutta sen voi suodattaa pois
Lahden kaupunki pilotoi uudenlaisia, pölyttäjäystävällisiä katuvaloja, joista pölyttäjiä houkuttelevat siniset aallonpituudet suodattuvat automaattisesti iltahämärällä pois. Kun valon sävy on lämmin, pölyttäjät eivät erehdy niin herkästi luulemaan valaistusta yötaivaaksi ja keskittyvät pölyttämiseen.
Pilottihankkeessa vaihdetaan yhteensä 12 valaisinta 500 metriä pitkälle tieosuudelle, joka sijaitsee Ritamäen luonnonsuojelualueella.
– Valitsimme alueen, jossa pölyttäjiä on paljon ja uudenlaisista valoista on eniten hyötyä. Jos osoittautuu, että ratkaisu on toimiva ja kustannustehokas, alamme vaihtaa valoja askel kerrallaan myös muilta alueilta, joilla vaikutus olisi suuri, Lahden kaupungin viestintäjohtaja Veera Hämäläinen kertoo.
Pölyttäjäystävälliset katuvalot ovat osa Lahden “Ilman pölyttäjiä emme pärjää” -kampanjaa. Se käynnistettiin alkukesästä jakamalla 10 0000 siemenpussia ja 100 ”Täällä pölytän minä” -pihakylttiä kaupungin asukkaille. Kyltit jaettiin loppuun puolessa tunnissa.
Lahden kaupunki asensi myös Mukkulan kartanonpuistoon viisi palkitun lahtelaisen sisustusarkkitehdin Tapio Anttilan suunnittelemaa pölyttäjien design-asuntoa.
Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjasivulle