Hyppää sisältöön

Puhuvat puut -kuunnelma johdattaa puuveistosten tarinoihin Lahden terveysmetsässä

Lahden terveysmetsään on valmistunut Puhuvat puut -kuunnelma, joka johdattaa kävijän mielenkiintoiselle matkalle Lahden Taiteilijaseuran puuveistospuistoon.

Kuunnelma kytkeytyy terveysmetsän esteettömällä reitillä oleviin puuveistoksiin. Kävijä kiertää Likolammen ympäri kulkevan reitin kuunnellen samalla kuunnelmaa, jossa reitin varrella olevat teokset ”heräävät eloon” ja kertovat tarinaansa. Kuunnelman pituus on noin puoli tuntia.

Linkki Puhuvat puut -kuunnelmaan

Kuunnelman on toteuttanut Tytti Liukkonen kulttuurihyvinvoinnin opinnäytetyönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Liukkonen on suunnitellut kuunnelmaa yhteistyössä Lahden Taiteilijaseuran kanssa, ja siinä esiintyy joukko paikallisia näyttelijöitä. Kuunnelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Heikki Hagman.

– Halusin tehdä opinnäytetyöni niin, että se tuottaisi iloa mahdollisimman monelle pitkäksi aikaa. Terveysmetsän hyvinvointivaikutukset ovat tietysti olemassa jo itsessään, mutta näin terveysmetsä saa myös kulttuurihyvinvoinnin tuotteen käyttöönsä. Eli hyvinvointia on luvassa tuplasti, sanoo Tytti Liukkonen.

Sekä luonto että taide voivat vaikuttaa postiivisesti hyvinvointiimme

Puuveistospuisto on Lahden Taitelijaseuran perustama ja ylläpitämä. Puiston kahdeksan teosta on valmistettu pääasiassa puusta ja muista luonnonmateriaaleista. Veistospuiston ensimmäiset teokset valmistuivat Likolampea kiertävälle reitille vuonna 2019. Sen jälkeen metsään on saatu uusia teoksia ja joitakin alkuperäisiä on poistunut. Puuveistokset kestävät aikansa ja teoskirjo on muuttuva. Viimeisin teos, Kanervan päiväkodin lasten ideoima ja Terhi Kaakisen toteuttama värikäs Lentolisko Töpö, valmistui viime syksynä.

Lahden terveysmetsä avattiin syksyllä 2023, jonka jälkeen puuveistospuisto kytkeytyi luontevaksi osaksi terveysmetsän esteetöntä reittiä. Puuveistokset on merkitty reitille ruskealla terveysmetsän reittimerkillä, ja niiden paikat on esitetty terveysmetsän infotauluissa Likolammella. Puuveistokset ovat toimineet inspiraationa myös esimerkiksi Likolammen lasten lenkin harjoitteissa, jotka ohjaavat lapsia sekä luonnon että taideteosten havainnointiin.

– Taiteesta nauttiminen ja luonnossa oleminen vaikuttavat molemmat positiivisesti hyvinvointiimme. On hienoa, että Lahden terveysmetsässä nämä kaksi asiaa voi yhdistää ja uppoutua taideteoksiin luonnon keskellä. Puhuvat puut -kuunnelma avaa puuveistosten tarinaa aivan uudenlaisella tavalla ja tempaa mukaansa. Samalla se saa kuulijan peilaamaan teosten viestiä ja sanomaa myös omaan elämään. Kuunnelma on erittäin hieno lisä Lahden terveysmetsän kokonaisuuteen, sanoo projektipäällikkö Taru Suutari.

Siirry Lahden terveysmetsän sivulle