Hyppää sisältöön

Pujo kiusaa nyt allergiaoireista kärsiviä

Lämpimät säät ovat saaneet pujon kukkimaan runsaasti myös Lahden seudulla. Pahasti allergisoivaa pujoa on tänä vuonna torjuttu Lahden kaupungin viheralueilla ja kadunvarsilla aiempaa enemmän.

Pujon torjunta on paikallisesti mahdollista toisin kuin heinien ja lehtipuiden. Pujon poistaminen on edelleen hyödyllistä, vaikka torjuntaa suositellaan tekemään jo ennen kukintaa.

Kaupungit ja kunnat, ELY-keskus sekä Väylävirasto vastaavat pujon torjunnasta hallinnoimillaan alueilla. Kiinteistöjen omistajilla on vastuu tonttinsa ja sen kohdalla olevan katualueen hoidosta kolmen metrin leveydeltä.

– Yksittäisiä kasveja voi poistaa ja jättää maahan. Liikennealueille ei saa mennä, neuvoo kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala.

– Pujo on helppo tunnistaa tummanvihreiden lehtien harmaista alapinnoista. Jauhosavikka on pujoa yleisempi uusien leikkaamattomien nurmialueiden kasvi, jota joskus erehdytään luulemaan pujoksi, Kujala kertoo.

Rehevällä paikalla pujot voivat nousta 1,5 metrin korkeuteen. Isona kasvi taittuu helposti maanrajasta, jolloin kukinto saadaan pois. Juuristo tuottaa uudet kasvit seuraavana vuonna, mutta muutaman vuoden kitkennän jälkeen ja kasvusto taantuu.

Pujon pääkukinta kestää noin kuukauden, mutta sivuversojen kukinta voi jatkua pakkasiin asti.

Lisätiedot