Hyppää sisältöön

Puunpoltto vaikuttaa merkittävästi ilmanlaatuun

Launeen omakotitaloalueella mitataan ulkoilman PAH-pitoisuuksia. Mittaukset ovat osa Lahden kaupungin, Hollolan kunnan ja alueen ilmapäästöjä aiheuttavan yritystoiminnan solmimaa ilmanlaadun yhteistarkkailusopimusta. PAH-raportti esiteltiin rakennus- ja ympäristölupalautakunnalle tiistaina 7.11.
Takassa palaa tuli.

PAH-yhdisteet, kuten bentso(a)pyreeni, ovat polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä. Ne ovat terveydelle haitallisia yhdisteitä. Niitä on ulkoilmassa kaasumuodossa tai kiinnittyneinä hiukkasiin, esimerkiksi hiili- tai nokipartikkeleiden pinnoille.

Hiukkasiin sitoutunut bentso(a)pyreeni johtuu epätäydellisestä palamisesta. Tutkimusten mukaan kotitalouksien tulisijojen käyttö vaikuttaa pitoisuuksien määrään eniten. Ulkoilman pitoisuustasoihin vaikuttaa tulisijojen määrän ja käytön lisäksi myös monet muut tekijät, kuten ulkoilman lämpötilan ja valon vaikutus PAH-yhdisteiden hajoamisprosessin ja tulisijojen kunto.

PAH-yhdisteistä bentso(a)pyreenille on annettu ympäristölainsäädännössä enimmäistavoitearvo sekä alempi ja ylempi arviointikynnys. Bentso(a)pyreenin vuosikeskiarvo oli vuonna 2020 0,9 ng/m3, 2021 1,1 ng/m3 ja vuonna 2022 1,1 ng/m3. Kaikkina mittausvuosina pitoisuus on ylittänyt bentso(a)pyreenille annetun ylemmän arviointikynnyksen (0,6 ng/m3) ja on sivunnut tavoitekeskiarvoa (1 ng/m3).

Mittaustulokset osoittavat, että puunpolton vaikutus bentso(a)pyreenipitoisuuksiin on liikennettä suurempi

Kun Lahden tuloksia verrataan pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisillä alueilla samaan aikaan mitattuihin pitoisuuksiin, huomataan, että Lahdessa mitatut bentso(a)pyreenipitoisuudet ovat olleet useina kuukausina varsinkin talviaikana huomattavasti suurempia. Tulokset osoittavat, että liikenteen osuus bentso(a)pyreenin lähteenä on pieni.

Lahden seudulla mitatut bentso(a)pyreenipitoisuudet osoittavat, että omakotitaloalueiden asukkaat käyttävät tulisijojaan paljon. Tuloksista voidaan huomata myös se, että viileämpinä kuukausina bentso(a)pyreenipitoisuudet ovat korkeampia kuin lämpöisempinä kuukausina, mikä liittyy paitsi runsaampaan puunpolttoon kylminä vuodenaikoina, myös PAH-yhdisteiden hajoamisnopeuden hidastumiseen kylmissä olosuhteissa.

Puhdas palaminen säästää savua ja rahaa

Asukkaat voivat vaikuttaa oikeilla puunpolttotottumuksilla ja tulisijojen kunnolla puunpolton hyötysuhteeseen, alueen ilmanlaatuun, ja ihmisten altistumiseen terveydelle haitallisille PAH-yhdisteille.

Asukkaiden on tärkeää huomioida tulisijan kunto, polttoaine ja omat käyttötottumukset erityisesti, jos kodin tulisija on vanha. Uudet tulisijat polttavat puuta usein puhtaammin, kun niitä käyttää oikein.

Palamisprosessi on mahdollisimman tehokas ja vähäpäästöinen, kun sillä on optimaaliset olosuhteet. Tällöin puun sisältämä lämpöenergia saadaan myös tehokkaammin talteen.

Kaikki ilman epäpuhtaudet eivät jää vain ulkoilmaan, vaan päätyvät myös sisälle taloihin, joten pitkäaikaisaltistuminen on entistä todennäköisempää.

Lue vinkkejä puhtaaseen puunpolttoon Polta puuta viisaasti -sivulta.

Tutustu PAH-raporttiin 2022-2023

Lisätietoja