Aprillipäivänä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun kunnallinen pysäköintivalvonta aloitti Lahdessa. Olimme ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, johon pysäköinnintarkastajia palkattiin. Oman auton vieressä harva haluaa pysäköinnintarkastajan nähdä, mutta heillä on tärkeä tehtävä varmistaa, että sääntöjä ja lakia noudatetaan.
Jalkakäytävät on tarkoitettu jalankulkijoille, pyöräväylät pyöräilijöille, puistot ja uimarannat virkistykseen. Niille parkkeeraaminen aiheuttaa vaaratilanteita ja vaarantaa myös esteettömyyttä. Aikarajoituksilla pyritään takaamaan pysäköintipaikan käyttö mahdollisimman monelle.
Keskustassa on pääperiaatteena, että kadunvarsien parkkiruutuja käytetään lyhytaikaiseen asiointipysäköintiin. Pitkäaikaista pysäköintiä varten on Toriparkki ja muita pysäköintilaitoksia. Tehokas pysäköinninvalvonta on meidän kaikkien etu, jotta löydämme sen vapaan paikan läheltä juuri sitä tärkeää kauppaa tai asiointipistettä. Vähän paikasta pitää maksaakin, sillä muuten se ei olisi koskaan meille vapaana.
Työasusta ja työvälineistä ei tingitä
Kun pysäköinnintarkastajilla oli käytössä vielä punainen työasu, virhemaksut kirjoitettiin käsin, talvella lyijykynällä ja kesällä mustekynällä. Nykyisin virhemaksun kirjoittaminen hoidetaan älypuhelimella. Aikaisemmin virhemaksut täytyi pussittaa, mutta nykyisin virhemaksupaperi on säänkestävää.
Monen mielestä punainen työasu oli parempi, koska silloin näki jo kaukaa, missä pysäköinnintarkastaja liikkui.
Opastamisen kulttuuri
Ihmisten käytös pysäköinnintarkastajia kohtaan ei ole juurikaan muuttunut vuosien saatossa. Pysäköinnintarkastajat ovat saaneet aina enemmän kehuja kuin haukkuja. Tarkastustyön asiakaspalveluhenkisyys on kuitenkin kasvanut vuosien varrella ja tarkastajan ensisijainen tavoite onkin saada autoilija toimimaan oikein, mieluummin opastamalla kuin virhemaksulla. Pysäköinnintarkastaja opastaa mielellään viimeisimpien automaattien ja maksusovellusten käytössä.
Miten sinä koet tai muistat tämän viisikymmenvuotisen uran Lahdessa?
Välitä meille muistosi kuvan tai tarinan muodossa siitä, miten pysäköintivalvonta Lahdessa on näkynyt tai näkyy parhaillaan arjessasi. Jätä vastauksesi alla olevan linkin kautta.
Jaa muistosi ja osallistu kilpailuun tästäOsallistu 1.4.- 5.4.2021 välisenä aikana kilpailuun jättämällä yhteystietosi muistosi yhteyteen. Kilpailun päätyttyä Lahden pysäköinninvalvonta käy annetut kuvat ja tarinat läpi sekä palkitsee niistä koskettavimmat. Lähettämällä kokemuksia tai muistoja, annat kaupungille oikeuden käyttää kuvia ja tarinoita kaupungin omissa kanavissa.
Parhaat julkaistaan pysäköinninvalvonnan Instagram-tilillä, joko sinä seuraat heitä?
pysakoinninvalvontalahti InstagramissaHuikataan vielä hyvän päivän toivotukset (turvaetäisyydeltä) pysäköinnintarkastajille juhlapäivänä, kun heidät työn parissa nähdään!