Hyppää sisältöön

Rankkasateet Lahdessakin mahdollisia – hulevesiä keräävät ritiläkaivot kannattaa puhdistaa roskista

Rankkasateilla katualueelle kertyvä hulevesi saattaa aiheuttaa kaupunkitulvia. Hulevesiä keräävien ritiläkaivojen suulle kasaantuvat roskat lisäävät tulvimisen riskiä.
kaksi kulkijaa sateisessa kaupungissa

–Kiinteistöt voivat vähentää niihin kohdistuvien tulvavahinkojen riskiä huolehtimalla siitä, ettei ritiläkaivojen päällä ole veden kulkua estäviä roskia tai muita esteitä, sanoo kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho.

Kiinteistöjen kohdalla sijaitsevien ritiläkaivojen kansien puhtaanapito kuuluu kiinteistöjen vastuulle, vaikka kaivot sijaitsisivatkin katualueella.

–Lahdessa on kaupunkitulvien yhteydessä havaittu, että tulvahaittojen vakavuutta ovat paikallisesti lisänneet ritiläkaivojen päälle kertyneet lehdet ja muut roskat, joiden vuoksi kuivatusjärjestelmien koko kapasiteettia ei ole voitu hyödyntää, Leppäaho toteaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen saapuu annos ukkosherkkää ja helteistä ilmamassaa, jonka ennustetaan tuovan mukanaan rajuja sade- ja ukkospuuskia myös Lahden alueelle. Päijät-Hämeen pelastuslaitos muistuttaa, että ennuste voi muuttua, mutta varautuminen kuitenkin kannattaa.

–Syksyn edetessä lehtien ja muun irtoroskan puhdistamisen merkitys korostuu entisestään, muistuttaa hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen.

Lisätiedot