Hyppää sisältöön

Renkomäen asukkaiden paikallistiedosta apua asuinalueiden kaavoitukseen

Lahti on kaavoittamassa lisää asuintontteja Renkomäkeen. Taustalla on pitkän aikavälin suunnitelma, jossa Renkomäki on tunnistettu yhdeksi potentiaalisimmista sijainneista uusille asuinalueille. Renkomäkeen myös kohdistuu tonttikysyntää heikommista talousnäkymistä huolimatta. Tämä johtuu muun muassa hyvistä liikenneyhteyksistä ja uudesta monitoimitalosta.
Kuvassa tietokonemallinnus mahdollista asuinalueesta Otavantiellä.
Alustava mallinnus rakennusten sijoitteluvaihtoehdosta Otavantien kaavaluonnokseen. Kuvan yläosassa Orimattilankatu. Kuva: Pasi Widgren

Asemakaavoituksen ja tarkempien selvitysten kautta täsmentyvä tieto osoittaa Renkomäen yleiskaavan aluevarauksen rakentamismahdollisuuden. Tonttitarjontaa lisäämällä kaupunki saa alueelle muuttavilta asukkailta verotuloja. Samalla se mahdollistaa alueen palvelujen kehittymisen. Uusia alueita kaavoittaessa on selvitettävä tarkkaan muun muassa alueen luonto- ja virkistysarvot.

Asemakaavoituksen keskeinen tehtävä on löytää tasapaino eri tavoitteiden, tarpeiden ja rajoitteiden välillä. Asemakaavaprosessi yhdistää myös kaupungin eri asiantuntijat, viranomaiset, asukkaat ja päättäjät, joten kaavoituksen lopputulos syntyy aina yhteistyössä.

Asukastilaisuudessa esiteltiin kahta kaavatyötä

Ajankohtaisina kaavatöinä Renkomäessä ovat Otavantien länsipuolen asemakaava A-2929 ja Näkkimistön länsipuolen asemakaava A-2875. Suunnitelmia esiteltiin asukastilaisuudessa Renkomäen monitoimitalo Aurassa 2.10.2024.

Otavantien länsipuolen kaavoituskohteessa tarkoituksena on ensimmäisen asemakaavan laatiminen. Kaava on vielä aloitusvaiheessa, joten taustatietoa kaivataan suunnittelun tueksi. Tavoitteena kaavoittaa kaupungin omistamalle, noin 2,6 hehtaarin kokoiselle alueelle rivitalotontteja. Alue on tällä hetkellä nuorta metsää. Länsireunassa oleva hakkuilta säästynyt osa metsää on tarkoitus kaavoittaa lähivirkistysalueeksi. Alustavassa kaavaluonnoksessa on esitetty yksi uusi katuyhteys Otavantieltä ja kuusi rivitalotonttia. Peltoon rajautuvat tontit voisivat olla perinteisen rivitalon sijaan kytkettyjä pientaloja. Suunnittelualueeseen kuuluvat myös yksityisen omistama asuttu tila Orimattilankadun varrella, sekä viljelty pelto ja sen lounaiskulmassa oleva metsä.

Näkkimistön asemakaavan tavoitteena on suunnitella uutta omakotitaloaluetta aiemmin Näkkimistönkadun ympärille kaavoitetun asuinalueen jatkoksi. Esitellyssä kaavaluonnoksessa uudet omakotitontit jaetaan kahteen aluekokonaisuuteen, joiden väliin ja ympärille jätettäisiin viheralueita sekä ulkoilureittejä. Näkkimistönkatu osoitetaan luonnoksessa päättyvänä huomioiden kuitenkin yhteysvaraus Renkojoen ylitse itään päin kohti yleiskaavan asuinaluevarausta. Kaavaluonnoksessa huomioidaan luontoarvoiltaan merkittävät paikat erityisesti alueen eteläosassa.

Näkkimistön asemakaava herätti runsaasti keskustelua

Renkomäen asukkaat toivat esiin huolen Näkkimistön metsien säilymisestä. Erityisesti alueen eteläosan metsistä löytyy monipuolista eläimistöä. Luontoarvojen lisäksi metsät ovat kaikkien ikäryhmien aktiivisessa virkistyskäytössä. Lisäksi asukkaita huolestutti Renkomäen maalaismaisemien katoaminen uuden asutuksen tieltä. Jo ennakkokysymyksissä tuli myös ilmi useita kysymyksiä liikenneturvallisuudesta.

Näkkimistön kaavassa vanhimmat metsäalueet jätetään rakentamisen ulkopuolelle. Metsäaluilla on myös todettu erityisiä luontoarvoja. Vanhat metsät ovat hiilinielujen kannalta tärkeimpiä alueita. Tilaisuudessa saadun palautteen perusteella kaavaluonnosta on tarkoitus muokata vielä niin, että rakentamista keskitetään enemmän alueelle, jossa on aiemmin tehty avo- ja harvennushakkuita, tai jotka ovat nykytilanteessa peltoa. Kaavatyössä tarkastellaan myös metsän eliöstön suojavyöhykkeitä.

Alueen liikennetarkastelussa on huomioitu tuleva asutus

Renkomäen liikennetarkastelu on laadittu osayleiskaavaa varten, ja siinä on huomioitu myös nyt kaavoitettavan asuinalueen tuoma uusi liikenne. Näkkimistönkadulla turvallisuutta lisää erotettu jalankulun ja pyöräilyn väylä. Pienille tonttikaduille ei uudessa kaavassa esitetä ajoyhteyksiä, joten niillä ei liikenne lisäänny. Yleiskaavatasolle piirretty tieyhteys Uudelta Orimattilantieltä jätetään myös rakentamatta, joten alueelle ei synny turhaa läpiajoliikennettä. Koko aluetta ei rakenneta yhdellä kertaa, vaan rakentaminen jakautuu useammalle vuodelle. Tämä vähentää merkittävästi rakentamisen aikaista liikennettä.

Saatu palaute auttaa suunnittelijoita työn seuraavissa vaiheissa

Asukkaat ja suunnittelijat kokivat asukastilaisuuden keskustelun tärkeänä. Saadun paikallistiedon avulla pystytään kaavatöiden seuraavissa vaiheissa huomioimaan paremmin erilaisia näkökulmia, sekä sosiaalisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia. Pääset lukemaan lisää kaavatöiden etenemisestä kaavatyökohteiden omilta verkkosivuilta.

Tavoitteena olisi saada Otavantien länsipuolen asemakaavaluonnos kuulemiskierrokselle tämän vuoden loppuun mennessä. Kaavaehdotus voisi vahvistua aikaisintaan keväällä. Näkkimistön alueesta laaditaan jo loppuvuoden aikana kaavaehdotus.  Näkkimistön länsipuolen asemakaavan luonnosvaiheen kuuleminen on 26.9.–24.10.2024. Kaavaluonnosta koskevan mahdollisen mielipiteen voi jättää viimeistään 24.10.2024 kirjallisesti; sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@lahti.fi, Palvelutorin Lahti-Pisteeseen tai kaavatyön suunnittelijalle.

Voit myös halutessasi jättää kummasta tahansa kaavatyökohteesta taustatietoja suunnittelijoille osoitteessa omalahti.fi tai olemalla suoraan yhteydessä asemakaavoittajiin.

Linkit:

Näkkimistön länsipuolen kaavatyökohde

Otavantien länsipuolen kaavatyökohde

OmaLahti -verkkosivusto