Renkomäen Näkkimistön länsipuolen kaavatyökohteen A-2875 kaavaluonnos oli nähtävillä 26.9.2024-24.10.2024. Nähtävillä olon yhteydessä asukkailla oli mahdollisuus jättää luonnoksesta mielipiteitä. Mielipiteiden lisäksi asukkaat jättivät runsaasti kommentteja 2.10. järjestetyn asukastilaisuuden yhteydessä ja digitaalisesti Omalahti.fi verkkosivustolla. Nähtävillä olon päätteeksi kaupunki myös vastaanotti addressin, jossa vedottiin Näkkimistön alueen metsien säilyttämisen puolesta.
Kaupunkisuunnittelu kiittää asukkaita aktiivisesta kiinnostuksesta omaa asuinympäristöä kohtaan. Kattavan paikallistiedon avulla suunnittelua voidaan aina edistää huomioiden paremmin suunnittelukohteen erityispiirteet.
Näkkimistön länsipuolen kaavaluonnosta on nyt tarkoitus päivittää ja uusi versio tulisi marraskuussa tutustuttavaksi verkkoon. Asemakaavoituksessa tutkitaan eri mahdollisuuksia tonttialueen sijoittumisesta ja rakentamisen ulkopuolelle jäävästä alueesta. Tonttialueita voitaisiin esimerkiksi selvittää siirrettäväksi lähemmäs Näkkimistö I -aluetta.
Seuraa Näkkimistön asemakaavan etenemistä kaavatyökohteen omalta verkkosivulta.
Näkkimistön luontoarvot keskusteluttivat aiemmin asukastilaisuudessa
Näkkimistön asemakaavan tavoitteena on toteuttaa uusi omakotitaloalue aiemmin Näkkimistönkadun ympärille kaavoitetun asuinalueen jatkoksi. Renkomäen asukkaat toivat lokakuussa järjestetyssä asukastilaisuudessa esiin huolen Näkkimistön metsien säilymisestä. Erityisesti alueen eteläosan metsistä löytyy monipuolista eläimistöä. Luontoarvojen lisäksi metsät ovat kaikkien ikäryhmien aktiivisessa virkistyskäytössä. Lisäksi asukkaita huolestutti Renkomäen maalaismaisemien katoaminen uuden asutuksen tieltä.
Asukastilaisuudessa esitellyssä kaavaluonnoksessa vanhimmat metsäalueet on jätetty rakentamisen ulkopuolelle. Metsäalueilla on myös todettu erityisiä luontoarvoja. Vanhat metsät ovat hiilinielujen kannalta tärkeimpiä alueita.
Asukastilaisuuden yhteydessä saadun palautteen perusteella kaavaluonnosta muokataan vielä niin, että rakentamista voitaisiin keskittää enemmän alueelle, jossa on aiemmin tehty avo- ja harvennushakkuita, tai jotka ovat nykytilanteessa peltoa. Kaavatyössä tarkastellaan myös metsän eliöstön suojavyöhykkeitä.
-
Markus Lehmuskoski
Asemakaava-arkkitehti
-
Juuso Heinämäki
Vuorovaikutussuunnittelija