Saara Vauramo toimi ympäristöpääkaupunkivuoden hakuprosessien aikana Lahden ympäristöjohtajana ja vuodet 2019–2021 ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtajana.
Kolme hakukierrosta vaati sinnikkyyttä, mutta ilman yhteistyötä haku ei olisi onnistunut. Tarvittiin myös merkittävä määrä aiempia ympäristöratkaisuja, Vauramo muistuttaa.
– Koen isoimmaksi onnistumiseksi sen, että ympäristöasioiden omistajuus on muuttunut vuosien aikana kaupungin yhteiseksi. Lahden kestävä tarina jatkuu eteenpäin, vaikka ihmiset vaihtuvat.
Lahden hieno luonnonympäristö ja sujuva arki tekivät vaikutuksen
Vauramon suhde Lahteen perustuu alusta lähtien ympäristöasioille. Hän tuli Vantaalta Lahteen 1990-luvun lopussa opiskelemaan Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitokselle – eikä viihtynyt Lahdessa kuin pakolliset puolitoista vuotta. Kun hän vuonna 2004 palasi väitöskirjatutkijana, tunne oli erilainen.
– Olimme varmaankin molemmat kasvaneet, kaupunki pois 1990-luvun lamasta ja minä huomaamaan, miten hieno luonnonympäristö täällä on vesistöineen ja Salpausselkineen. Kun vuonna 2007 saimme kaksoset, ymmärsin, miten sujuvaa lapsiperheen elämä on Lahdessa. Osaan myös itse nauttia lähiluonnosta, kun pääsen juoksemaan suppiin tai järven rantaan muutamassa minuutissa.
Vuonna 2011 valmistuneessa väitöskirjassaan Vauramo keskittyi tutkimaan kasvillisuuden merkitystä kaupunkiekologialle, tarkemmin sanottuna ekosysteemipalveluja kaupunkimaaperän ja kasvillisuuden rajapinnassa. Tutkimuksenteon ohessa hän pääsi mukaan kaupungin ympäristöhankkeisiin ja toimi yhden kauden kaupunginvaltuutettuna.
Ahaa-elämys kaupunkien työstä asukkaiden hyväksi
Vauramo toimi 2011–2016 Lahden kehityspäällikkönä mm. GreenCity -hankkeiden johdossa. Vuonna 2016 hän siirtyi Lahden kaupungin ympäristöjohtajaksi. Hänelle oli tärkeää päästä työskentelemään edeltäjien tiimeissä.
– Sain näiden eri tehtävien kautta ahaa-elämyksen siitä, miten vaikuttavaa työtä kaupungit tekevät asukkaiden hyväksi. Lahdessa on ollut jo pitkään kestävän kehityksen tavoitteita, joita toteuttamaan on kerätty ihmisiä eri sektoreilta ja myös kaupungin omistamista yrityksistä. Esimerkiksi Vesijärven hyväksi on tehty pitkäjänteistä ja konkreettista työtä, johon ihmisten on ollut helppo tulla mukaan myös pienemmillä teoilla.
Monet Lahden ympäristötavoitteista kuten hiilineutraalius saavutetaan jopa etuajassa. Isoimmat ongelmat Vauramo näkee liikenteen päästöissä, sillä liikenteen iso murros on vasta tulossa. Muutos on kuitenkin nopeaa, ja koko ajan rinnalle nousee uusia asioita, joihin ympäristön tila vaikuttaa.
– Meidän pitäisi oppia tunnistamaan yhä paremmin luonnon monimuotoisuuden merkitys kaupungeille ja asukkaiden terveydelle. On tärkeää, että edistetään myös asukkaiden hyvinvointia, koska kaupunkien näitä ratkaisuja ei tehdä irrallaan ihmisestä.
Työ jatkuu luontoteeman parissa
Maaliskuusta 2022 lähtien Vauramo on työskennellyt johtavana asiantuntijana kansainvälisessä Ramboll -suunnittelu- ja konsultointiyrityksessä luontopositiivisien ratkaisujen parissa. Kova tahti jatkuu.
– Työssäni näkyy, että juuri nyt on tehtävä isoja ratkaisuja mm. tuulivoiman ja kaivosteollisuuden kanssa. Tiimini tekee paljon kenttätyötä selvittäessään luontovaikutuksia ja neuvoessaan yrityksiä luonnon monimuotoisuuden ja ympäristövaikutusten arvioinnin kanssa. Olen iloinen siitä, että voin nyt keskittyä kokonaan luontoteemaan.
Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen