Hyppää sisältöön

Sähköpotkulautoja koskevaan kyselyyn noin 800 vastausta – lahtelaiset toivovat kaupungin toimia

Sähköpotkulautoja eli skuutteja pidetään vaarallisena, mutta toisaalta tarpeellisena lisänä kaupungissa liikkumiseen

Karttakyselyllä selvitettiin kaupunkilaisten mielipiteitä ja kokemuksia sähköpotkulautoihin liittyen. Kysymykset koskivat esimerkiksi yleisiä kokemuksia sähköpotkulaudoista, niiden pysäköintiä sekä mahdollisia vaaratilanteita.

Kysely oli avoinna 26.10.– 9.11.2022 ja siihen vastasi noin 800 lahtelaista. Vastaava kysely tehtiin myös Oulussa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Lahtelaisista vastaajista suurin osa ei ollut itse sähköpotkulautojen käyttäjiä: 57 % ei ollut käyttänyt sähköpotkulautoja lainkaan vuoden aikana. Muutamia tai useita kertoja vuoden aikana käyttäneitä oli 38 % vastaajista. Vain noin 20 % lahtelaisista piti sähköpotkulaudalla kulkemista oleellisena osana omaa arkiliikkumistaan. Lahden vastausmäärissä painottuvat muita kaupunkeja enemmän yli 64 vuotiaat vastaajat: 14 % vastaajista ilmoitti olevansa yli 64-vuotias.

Vaaratilanteita ilmoitettiin runsaasti

Sähköpotkulautojen käyttöön ja pysäköintiin liittyviä haitta- ja vaaratilanteita ilmoitettiin yhteensä 1 250 karttapisteen verran.

Huonosti pysäköityjen sähköpotkulautojen aiheuttamia onnettomuuksia ilmoitettiin vain kolme kappaletta. Sen sijaan huonosti pysäköityjen sähköpotkulautojen aiheuttamia läheltä piti -tilanteita ilmoitettiin runsaasti, keskittyen erityisesti keskustaan. Sähköpotkulaudalla liikkuvien aiheuttamia onnettomuuksia ilmoitettiin reilu tusina, joista yli puolet merkittiin keskustan alueelle. Vähiten vaaratilanteita koettiin pyöräilijän roolissa.

Kuitenkin noin kaksi kolmasosaa vastaajista koki, että vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat ainakin osittain hyvä ja tärkeä lisä kaupungin liikkumismahdollisuuksiin. Hiukan yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että sähköpotkulaudoista on kaupungille ja sen asukkaille kokonaisuudessaan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kaupungilta toivotaan ratkaisuja pysäköintiin

Yli 85 % lahtelaisista vastaajista piti hyvänä asiana, että kaupunki pyrkii vaikuttamaan sähköpotkulautojen pysäköintiin. Hyvänä pidettiin myös sitä, että kaupunki on järjestänyt sähköpotkulaudoille merkittyjä pysäköintipaikkoja. Merkittyjen pysäköintipaikkojen määrää toivottiin lisättävän. Myös erilliset sähköpotkulautojen pysäköintitelineet saivat kannatusta noin 70 % vastaajista.

Parhaimpana vaihtoehtona sähkölautojen pysäköinnin merkintään lahtelaiset pitivät maalattuja ruutuja: lähes 70 % oli niiden kannalla. Toisena pidettiin telineitä. Esimerkkiratkaisuista vähiten kannatusta sai pelkät opastaululla merkityt pysäköintialueet sähköpotkulaudoille – niiden tehoon uskoi vain reilu 40 % lahtelaisista.

Lahdessa lisätään merkittyjä pysäköintipaikkoja

Lahden kaupunki suunnittelee keskustan alueelle merkittyjä pysäköintipaikkoja. Merkityt paikat on tarkoitus rakentaa alkukesän aikana.

Lahden kaupunki kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita. Kyselyn vastauksista saatiin arvokasta tietoa, jonka avulla kaupunkia voidaan suunnitella kaikille turvallisemmaksi ja mieluisammaksi ympäristöksi.

Sähköpotkulautakyselyn kooste 2023 kaupunkien väliset vertailut (pdf)

Lisätietoja