Sami Syköllä oli kiireinen viikonloppu. Hän esiintyi televisiossa suorassa lähetyksessä tietovisassa ja kävi Tampereella häämessuilla kertomassa kesän trendeistä. Nyt on maanantai ja hänen on valmistauduttava Professori Sykön kyselyhaastatteluun LUT-yliopistossa Lappeenrannan kampuksella. Myöhemmin viikolla kalenterissa on esiintyminen Päijät-Hämeen yrittäjille Lahdessa.
– Olen tosi iloinen, että saan tehdä monenlaisia asioita eikä mikään päivä ole tylsä. Aina saa myös itse oppia uutta, Sykkö pohtii.
Sykkö on helsinkiläinen ekonomi, toimittaja, esiintyjä, kirjailija ja kommentaattori. Hän on monesta yhteydestä tuttu kasvo ja vieraat ihmiset tulevat herkästi juttusille.
– Yleensä ihmisillä tosi kivaa ja kannustavaa sanottavaa, tullaan juttelemaan vaikka töistäni, esiintymisistäni, persoonastani tai pukeutumisestani. Julkisuus on avannut myös paljon uusia mahdollisuuksia, kuten varmasti esimerkiksi tämän LUTin työelämäprofessuurin.
Huippujohtajia opiskelijoiden eteen
Sykön työelämäprofessuuri on osa-aikainen, se alkoi viime vuoden syyskuussa ja jatkuu vielä kolme vuotta. Hän käy niin Lahden kuin Lappeenrannan kampuksilla. Nyt Syköllä ovat meneillään johtajien kyselytunnit, joissa hän haastattelee opiskelijoiden edessä erityisen kiinnostavia yritysjohtajia ja kevään aikana myös pääministeri Sanna Marinia.
– Minun on tarkoitus tuoda verkostojeni kautta opiskelijoiden eteen huippujohtajia kertomaan omasta urastaan, epäonnistumistaan, opeistaan ja menestyksen eväistään. Uskon, että näiden johtajien kokemuksista ja konkreettisista liike-elämän esimerkeistä oppii parhaiten, itsellenikin opiskeluajoilta ovat parhaiten jääneet mieleen yritysjohtajien vierailut.
LUTin työelämäprofessori Sami SykköHaluan tsempata opiskelijoita olemaan rohkeita ja luoda uskoa siihen, että ihminen voi rakentaa itselleen omannäköisen ja mielekkään työelämän.
Sykkö opiskeli itse ekonomiksi Vaasan yliopistossa. Teoria on Sykön mielestä korkeakouluopetuksessa erinomaisesti hallussa, mutta hän haluaakin avata ikkunan käytännön työelämään. Parasta hänestä olisi, jos voisi antaa opiskelijoille muistijälkiä heidän elämänsä risteyskohtiin.
– Puhun esimerkiksi vastuullisuudesta ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta, ja minulla on myös annettavaa esimerkiksi henkilöbrändin rakentamisessa ja verkostojen kehittämisestä. Haluan tsempata opiskelijoita olemaan rohkeita ja luoda uskoa siihen, että ihminen voi rakentaa itselleen omannäköisen ja mielekkään työelämän.
– Olen itse esimerkki siitä, että ei ole kaikkein itsestään selvin asia, että kuka pääsee elämässä eteenpäin, tai kenestä tulee vaikka työelämäprofessori. Olin hyvä koulussa, mutta en missään nimessä suosituin. Ei tarvitse sulautua massaan päästäkseen elämässä eteenpäin.
Ura rakentui intohimojen kautta
Henkilöbrändi Syköllä itsellään rakentui orgaanisesti eikä tietoisesti. Sykkö aloitti muotialalla lapsimallina 11-vuotiaana ja hänellä oli oma tv-ohjelma jo 16-vuotiaana.
– En ole ajatellut rakentavani brändiä, mutta olen toki ajatellut rakentavani omaa uraani ja tehnyt niitä asioita, mitä kohtaan tunnen intohimoa ja mielekkyyttä. Maailma on muuttunut kovin paljon niistä ajoista, ja henkilöbrändeistä tullut entistä tärkeämpiä ja olen nähnyt sen kehityksen. LUTissa opiskeleville tuleville yritysjohtajille tämäkin voi olla tärkeä ymmärtää.
Tärkeää on myös rohkeus ottaa haasteita vastaan – niin on tehnyt Sykkö itsekin, myös viihdeohjelmissa.
– Onhan se rohkeaa lähteä kylmiltään tv-ohjelmaan tanssimaan, laulamaan tai tietovisailemaan. Mokia tulee ja se kuuluu asiaan. Lopulta riittää, että tietää tehneensä parhaansa. Harrastin taitoluistelua 6-vuotiaasta lähtien ja olen silloin oppinut kaatumaan julkisesti ja tuomarien edessä, Sykkö nauraa.
Työelämän kaatumisista Sykkö mainitsee julkiset potkut Gloria lehden päätoimittajan pallilta.
– Mieleeni jäi, kun potkujen jälkeen lehtihyllyllä tapaamani entinen mainostajamme sanoi, että Yhdysvalloissa kaikki menestyneet yritysjohtajat ovat saaneet potkut ennen suurta menestystä. Potkuista oppii. Vaikeuksien jälkeen tulee uusia unelmia ja uusia onnistumisia. Rento suhtautuminen elämään on auttaa pitkälle.
Lahti on tuttu paikka
Lahti on ollut Sykölle tuttu paikka jo ennen työelämäprofessuuria. Hän vieraili aikoinaan usein Mukkulassa, missä asui hänen laivatarjoilijaystävänsä, johon Sykkö oli tutustunut Silja Linella kesätöissä ollessaan.
– Sain hänen luonaan elämäni parasta ranskalaista sipulikeittoa ja italialaista omenapiirakkaa! Kevätkadun taiteilija-ateljeista sain pitkäaikaisia ystäviä. Lahti on huonekalukaupunki, mutta myös muodin kaupunki. Nykyään upean Malvan myötä taidekaupunki, Sykkö pohtii.
Lahden muotoiluinstituutin kasvatit tulivat hänelle tutuksi jo lapsimalliaikoina.
– Lahdesta tuli teollisesti taitavia suunnittelijoita, siihen aikaan taiteellisemmat suunnittelijat tulivat Taideteollisesta korkeakoulusta. Minulla on edelleen LABisssa tuttuja, ja olen käynyt muotsikan muotinäytöksissä monet kerrat. Tänä keväänä Sykkö tuomaroi tv:ssä Muodin huipulle -ohjelmassa.
– On ollut hieno huomata, miten monilla nuorilla vaatesuunnittelijoilla on kestävyysajattelu ja vastuullisuus jo suunnittelun lähtökohtana. Vaate- ja muotiteollisuus ovat edelläkävijöitä kestävyysajattelussa, ongelmia täytyy ratkoa nopeasti ja olla esimerkkinä muille teollisuuden aloille. Nyt tarvitsemme insinööriosaamista.
Myös Sykön muotivinkit tarkan euron budjettiin nojaavat kestävyysajatteluun.
– Älä osta marketeista vaan suosi kivijalkakauppojen laadukkaita tuotteita. Jos ostat kuitenkin halvemman vaatteen, tarkista sen materiaali ja saumat tarkasti ennen ostamista. Mieti, oletko valmis käyttämään vaatetta pitkään. Huolla vaatetta ohjeen mukaan ja korjaa tai korjauta tarvittaessa.
Teksti: Maija Joutjärvi
Kuvat: Lassi Häkkinen