Marraskuusta lähtien ilmoituksia rotista on tullut muutamia kymmeniä eri puolilta Lahtea. Myös vuosi sitten rottahavaintoja tehtiin poikkeuksellisen paljon. Viime vuoden leuto talvi, koronarajoitukset, tämän talven pakkaset ja lisääntynyt etätyö voivat vaikuttaa siihen, että rottahavaintoja on tehty tavallista enemmän.
Rotat voivat levittää tarttuvia tauteja ja aiheuttaa huomattavaa vahinkoa jyrsimällä rakenteita, kaapeleita, laitteita ja pakkauksia. Rotat voivat jyrsiä pehmeitä metalleja, puuta, muovia ja jopa betonia. Rotat lisääntyvät erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Iso jyrsijäpopulaatio aiheuttaa suuria haittoja elinympäristössään.
Jäteastiat ja kompostit kuntoon
Rottien torjunnassa on tärkeää, että rotilla ei ole helppoa ravintoa saatavilla. Rotat ovat kaikkiruokaisia, joten niille kelpaavat syötäväksi niin jyvät, siemenet, hedelmät kuin lihakin.
Ylitäytetyt ja huonokuntoiset jäteastiat, hoitamattomat jätehuoltotilat ja väärin käytetyt pihakompostorit voivat houkutella rottia alueelle. Ne voivat kiivetä auki olevaan jäteastiaan ja jopa avata sen kannen tai jyrsiä siihen reiän.
Puutarhajätteelle tarkoitettuun kompostiin ei tule laittaa ruoantähteitä, muuta biojätettä tai syötäväksi kelpaavaa puutarhajätettä, kuten omenoita. Biojäte tulee kompostoida vain sitä varten suunnitellussa, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty.
Lintujen ruokinta voi houkutella rottia
Lintujen ruokinnassa on tärkeää, että ruokintapaikka ja sen ympäristö pidetään puhtaana. Siemeniä karisee helposti lintulaudalta maahan, jolloin rotille on tarjolla ravintoa. Maasta ruokkiminen tarjoaa helppoa ravintoa rotille ja muille haittaeläimille.
Talvinen lintujen ruokinta tulee kohdistaa pikkulintuihin ja nyt sulan maan aikana lintuja ei tarvitse enää ruokkia.
Jos havaitset rottia kiinteistölläsi tai kaupungin alueella:
Rottahavainnoista tulee ensisijaisesti ilmoittaa kiinteistön omistajalle tai taloyhtiön huoltoon. Kiinteistön omistajan vastuulle kuuluu jätehuolto ja tuholaistorjunta. Omakotitaloasukkaan kannattaa kiinnittää huomiota oman kiinteistön jäteastioiden ja kompostoreiden kuntoon ja ympäristön siisteyteen.
Mikäli rottia tai niiden jälkiä näkyy säännöllisesti pihapiirissä, kannattaa ottaa yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen. Rottien torjunta kotikonstein on usein hyvin haastavaa.
Ongelmatapauksissa tai ohjaukseen ja neuvontaan liittyvissä tapauksissa rottahavainnoista voi ilmoittaa paikalliselle terveydensuojeluviranomaiselle. Kiinteistön jätehuoltoon ja roskaantumiseen liittyvissä kysymyksissä yhteyttä voi ottaa paikalliseen ympäristönsuojeluviranomaiseen.
Rottahavainnoista puistoissa ja katualueilla voi ilmoittaa asiakaspalvelunumeroon p. 020 433 3600 tai ePalautteella.
Lisätietoja rottien torjunnasta ja muista tuhoeläimistäLahden Ympäristöterveys
-
Ympäristöterveys
Käyntiosoite
Askonkatu 2 (BW Tower), 15100 Lahti