Taustalla ovat ajatukset luonnon terveyshyödyistä, joita on viime aikoina tutkittu laajasti. Yhä useamman tutkimuksen mukaan ihminen hyötyy lyhyistäkin vierailuista luonnossa.
Vielä täydentyvä kokonaisuus lähestyy terveyttä ja hyvinvointia useasta näkökulmasta. Esteetön luontopolku sopii liikuntarajoitteisille ja on turvallinen muillekin. Saavutettavuutta tukee mahdollisuus tulla paikalle julkisilla kulkuneuvoilla.
Polun varteen sijoitetut Lahden taiteilijaseuran jäsenten teokset tarjoavat katsottavaa ja pohdittavaa osana luontoa.
– Tässä on takana laajempi ajatus fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämisestä. Liian usein vieläkin ajatellaan, että terveyttä luonnosta saa vain hölkkäämällä tai muuten fyysisen suorituksen kautta. Uusi konsepti haluaa etsiä kokonaisvaltaisia vaikutuksia, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän asiantuntijalääkäri Risto Kuronen pohtii.
Terveysmetsän sijainti aivan Päijät-Hämeen keskussairaalan vieressä antaa mahdollisuuksia käyttää ja tutkia sitä osana hoitoa. Psykiatrisen puolen potilaiden kanssa vierailuja onkin jo tehty.
– Taideteokset ovat puhuttelevia, niistä on löytynyt keskusteltavaa, Kuronen kertoo.
Terveysmetsä on kuitenkin tarkoitettu kaikille, ei vain potilaille. Se voi tarjota omaisille mahdollisuuden hengähdystaukoihin ja henkilökunnalle paikan kävelykokouksille.
Lahden kaupunki rakentaa Kintterön terveysmetsän Go Green Routes -hankerahoituksella, joka on osa EU:n Horisontti-puiteohjelmaa. Hanke tukee myös Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projektin luontoteemaa.
Alustavan suunnitelman terveysmetsän toteuttamisesta on tehnyt Ina Westerlund Aalto-yliopiston opinnäytetyönä. Suunnittelussa on tehty yhteistyötä myös Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän, LAB-ammattikorkeakoulun ja Tapio Oy:n kanssa.
Kuva: Lassi Häkkinen
Teksti: Ina Ruokolainen