Hyppää sisältöön

Talouden tasapaino-ohjelman tavoitteen mukainen sijoitustoiminta käynnistyy kaupungin tulojen kasvattamiseksi

Kaupunginhallitukselle esitetään päätettäväksi kokouksessaan 23.9.2024, että talouden tasapaino-ohjelman tavoitteen mukainen sijoitustoiminta käynnistetään kaupungin tulojen kasvattamiseksi.

Lahden kaupunginvaltuusto päätti keväällä kaupungin uudesta toiminnan ja talouden tasapaino-ohjelmasta vuosille 2024–2027. Ohjelmalla pyritään tasapainottamaan kaupungin taloutta yhteensä 50 miljoonalla eurolla. Yhtenä tavoitteena on kasvattaa rahoitustulojen ja -menojen nettovaikutusta 15 miljoonalla eurolla. Tavoitteen saavuttamiseksi lainakantaa tulee pienentää ja vähentää korkokuluja sekä saada konsernin osinkotuotoissa ja muissa rahoitustuloissa kasvua.

Jotta rahoitustulojen kasvun tavoite voidaan saavuttaa, käynnistetään yhtenä toimenpiteenä kassaylijäämän sijoittaminen. Sijoitustoiminnassa noudatetaan rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteita ja niihin perustuvaa sijoitussuunnitelmaa. Kaupungin sijoitettava kassaylijäämä koostuu kaupungin omaisuuden myyntituloista ja muista varoista, joita ei ole sidottu maksuliikenteen ylläpitoon.

Kaupunginhallitukselle esitetään päätettäväksi, että kassaylijäämästä erotetaan 30–50 miljoonaa euroa sijoitustoimintaa varten. Sijoitustoiminta esitetään ulkoistettavaksi vähintään kahdelle ulkopuoliselle varainhoitajalle täyden valtakirjan varainhoitomallilla sijoitussuunnitelman mukaisesti. Ulkoistaessaan varainhoitoon liittyvät palvelut kaupunki laatii jokaisen palveluntarjoajan kanssa omaisuudenhoitosopimuksen, jossa sovitaan varainhoitoon liittyvät rajoitteet ja velvoitteet. Varainhoitajien edellytetään noudattavan sijoituspäätöksiä tehdessään kaupunginvaltuuston hyväksymiä sijoitustoiminnan periaatteita ja kaupunginhallituksen hyväksymää sijoitussuunnitelmaa.

Sijoitustoiminnan käynnistäminen on osa kaupunginvaltuuston päättämiä sijoitustoiminnan periaatteita ja talouden tasapainottamisohjelmaa.

 

Lisätietoja:

Tiina Mörsky, talousjohtaja, Lahden kaupunki, p. 050 383 6502

Esityslistaan