Lahden riittävän suuri työvoiman määrä mahdollistaa sen, että voimme muodostaa yksin Lahden työllisyysalueen. Näin voimme parhaalla mahdollisella tavalla keskittyä ratkaisemaan kaupunkimme työttömyyden haasteita. Ensi vuoden alusta siis sekä lahtelaiset työnhakijat että työnantajat saavat TE-palvelut omasta kotikunnastaan – Lahden kaupungilta.
Valmistelutyö kiihtyy kohti loppuvuotta
Tulevan muutoksen valmistelu on edennyt hyvin tiukasta aikataulusta huolimatta. Loppuvuotta kohden valmistelutyön tahti kiristyy entisestään. Tavoitteena on, että vaikka TE-palvelujen tuottajan vaihtuminen tuo mukaan muutoksia, muutos asiakkaalle olisi mahdollisimman sujuva ja huomaamaton.
Etsimme parhaillaan tuoreita ja entistä vaikuttavampia keinoja, miten TE-palveluja voidaan tuottaa yhdessä kumppanien kanssa hieman erilaisella otteella kuin aiemmin osana kunnan ekosysteemiä ja verkostoja.
Osana uudistusta on kannustava rahoitusmalli. Tämän mallin myötä kunnan vastuu työttömyysetuuksien rahoituksesta koskee jatkossa työmarkkinatuen lisäksi myös peruspäivärahaa sekä perusosan suuruista osuutta ansiopäivärahasta. Tämä muutos kirittää meitä luomaan malleja, joiden myötä työttömyys ei pääse pitkittymään. Jos tässä ei onnistuta, rahoitusmalli tulee lisäämään myös kaupungin menoja, sillä jatkossa maksamme entistä suuremman osan työttömyysetuuksista.
Haemme nyt työllistymiseen kestäviä ratkaisuja. Lyhytkestoinen työllistyminen ei uuden rahoitusmallin myötä ole toivottava tilanne kuntatalouden näkökulmasta eikä myöskään työnhakijan taloudellisen tilanteen kannalta.
Työttömyyden hoidosta työllisyyden edistämiseen
Me Lahdessa tunnemme lahtelaiset asukkaat ja lahtelaisten yrittäjien tarpeet. Roolimme työllisyyden edistämisessä muuttuu. Saamme lisää vastuuta ja olemme uuden edessä luomassa uutta Lahden näköistä työvoimaviranomaista.
Uudistus muokkaa laajasti työllisyyskenttää. Uuden edessä ovat myös yhteistyökumppanit oppilaitoksista yrityksiin ja yhdistyksiin. Me kaikki työllisyyden toimijat joudumme ja saamme nyt TE-uudistuksen yhteydessä etsiä uusia innovatiivisia ja vaikuttavia tapoja edistää asiakkaiden työllistymistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Muutamme ajatustavan työttömyyden hoidosta työllisyyden edistämiseen.
– Jatkossa Lahden rooli on edistää elinvoimaisuutta, huolehtia osaavaa työvoimaa työnantajille sekä työpaikkoja työtä hakeville. Tammikuusta 2025 lähtien meidän tärkein tehtävämme työvoimaviranomaisena on erityisesti osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen, toimiva työnvälitys sekä vaikuttavat ja tehokkaat polut työelämään. Parasta työllisyydenhoitoa on alueen elinvoiman vahvistaminen, toteaa työllisyyspalvelujohtaja Taisto Tuominen.
-
Taisto Tuominen
Työllisyyspalvelujohtaja
-
Hanna Rask
Projektipäällikkö