Hyppää sisältöön

Syksyn ja talven luontoretkien esite on julkaistu

Hae luontoretkiesite Palvelutorin osallistumistila Kympistä tai lähimmästä Lastu-kirjastostasi. Löydät esitteen sähköisenä lahti.fi/luontoretkia sekä lahdenseudunluonto.fi -uutiset. Tervetuloa luontoretkille!

Osallistuvan budjetoinnin toteutuvia asukastoiveita

Toive: Opastetut retket Lahden laavuille
Laavuretkien oppaana toimii Jussi Pohjavirta/BAREWOODS.

  • Ti 3.9. klo 15–17 Seelammin laavu
    Nyt on ensimmäisen syysretken aika. Lähdetään yhdessä aistimaan alkusyksyn raikkautta ja löytämään uusia värejä intensiivisen kesän jälkeen. Retkellä kuljetaan leppoisasti luontoa ihastellen ja ihmetellen laavulle, jossa pidetään evästauko omia eväitä nauttien. Tulet tehdään sään salliessa. Lähtö Pajulahden jäähallin p-paikalta.
  • La 14.9 klo 12–14 Kaarlammin laavu
    Syksyn toinen retki vie kohti luonnon antimia. Tutkitaan ja etsitään mitä sieniä ja marjoja löytyy lähiluonnosta. Jos onnistaa, niin valmistetaan tulilla pientä naposteltava. Harjoitellaan myös erilaisia sytytys tapoja ja nuotio malleja. Lähtö Kaarlaaksonkadun päästä.
  • Ke 25.9. klo 13–15 Salpausselän (Urheilukeskuksen) laavu
    Retki suuntaa Salpausselän keskukseen. Retkelle voivat osallistua kaikki, ketkä tarvitsevat liikkumiseen selkeän ja tasapohjaisen reitin. Lähtö hyppyrimäkien takaa Suurmäenkatu 5.
  • Pe 18.10. klo 17–19 Härkämäen laavu
    Kauden viimeinen laavuretki vie meidät hämärtyviin ja viileneviin iltoihin. On taas mukava pukea lämmintä päälle ja nauttia tunnelmallisesta tulistelusta laavulla kädessä kuppi kuumaa. On hyvä kerrata kuinka toimia, jos eksyy. Lähtö Vanhanradankadulta lähtevän ulkoilureitin alussa.

Toive: Kaksi mehiläispesää saavutettavaan paikkaan, hunaja jaetaan asukkaille
Launeen kirsikkapuistossa on koko kesän ahkeroinut kaksi mehiläisyhdyskuntaa. Tule tutustumaan mehiläisten tarhaukseen ja saat mukaasi purkin näiden pesien hunajaa. Paikalla Suomen Lähi Mehiläiset Oy kertomassa mehiläisten elämästä ja hoidosta.

  • Ti 27.8. Klo 17–18.30 Pörinää osbu-mehiläispesillä
    Näemme uuden menetelmän, jolla hunajaa voi valuttaa esittelypesän hanasta avaamatta pesää. Tapahtumassa voit maistella hunajamehua.
  • Su 8.9. Klo 15–16.30 Pörinää osbu-mehiläispesillä
    Tapahtumassa voit maistella hunajamehua ja hunajaa voin ja ohutleivän kanssa (myös gluteeniton vaihtoehto saatavilla).

Toive: Muutetaan nurmikoita niityiksi
Niittytalkoissa pääset kylvämään niittykukkien siemeniä ja muuttamaan nurmikkoa upeaksi niityksi. Talkoot sopivat kaiken kuntoisille osallistujille, ja luvassa on mukavaa yhdessä tekemistä! Talkoot kestävät noin kolme tuntia, voit osallistua haluamasi ajan. Saat talkoista mukaasi niittysiemenpussin, joka sisältää kotimaisten niittykukkien siemenseoksen viiden neliön alueelle. Ohjaajana toimii puutarhuri Saara Kuurne.

  • Ke 28.8. klo 17–20 Niittytalkoot Ankkurin rantapuistossa
  • La 7.9. klo 13–16 Niittytalkoot Kapteeninpuistossa Ruoriniemessä
  • Ti 17.9. klo 17–20 Niittytalkoot Ristolanpolunpuistossa Nastolassa

Lisää mielenkiintoisia luontoretkiä

La 24.8. klo 21 alkaen Lepakkoretki Vääksyn kanavalla
Kokoontuminen Päijännetalon edessä klo 21. Oppaana lepakkoasiantuntijan Tuuli Laukkanen. Oma taskulamppu kannattaa ottaa mukaan. Retki on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Retkellä on säävaraus. Tervetuloa! Retken järjestää Asikkalan luonnonystävät.

La 31.8. klo 10–12 Marttojen valtakunnallisen sienipäivän sienineuvontaa Marttalan edessä Tervetuloa Marttalan pihaan (Laaksokatu 1) katsomaan, millaisia sieniä tällä kertaa olemme löytäneet näytille. Voit myös tuoda sieniä tunnistettavaksi, tuo sieni kokonaisena ja hyvä kuntoisena rasiassa. Maksuton osallistujille. Tapahtuman järjestää Hämeen Martat.

La 7.9. klo Petolinturetki peltoalueille
Perinteinen petolinturetki Lahden ympäristöön. Monien petolintulajien lisäksi voidaan retkellä havaita myös muita mielenkiintoisia lajeja kuten haikaroita ja kahlaajia. Retki toteutetaan bussilla, joka lähtee Heinolan turistipysäkiltä Siltakadulta klo 7.15 ja Lahdesta Marolankadulta klo 8. Paluu Lahteen noin klo 16. Bussikuljetuksen hinta on 20 €/henkilö ja alle 18-vuotiailta 10 €/hlö. Ilmoittautuminen 28.8. mennessä: https://phly.fi/toiminta/tapahtumat/ilmoittaudu-tapahtumaan . Retken järjestää Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys.

Ti 10.9. klo 17–19 Kaupunkiluonnon asukasilta Palvelutorilla
Lahdessa on upea kaupunkiluonto – tervetuloa juhlistamaan sitä Palvelutorin Lavalle! Illan aikana esitellään mm.: Luonnonsuojeluohjelma, Viheralueohjelma, Kaupunkipuulinjaus, Metsänhoidon periaatteet ja Pohjavesien suojelusuunnitelma. Tule ottamaa osaa ja vaikuttamaan yhteisen luontomme tulevaisuuteen. Katso tarkemmat tiedot osoitteesta www.lahti.fi/kympintapahtumat

Pe 20.9. klo 13–15 Retki Nastolan Lohkarepuistoon
Lohkarepuisto on uusi Salpaselkä Geopark kohde. Opastettu kävely helppokulkuisella luontopolulla, jossa tutkimme komeita kivenlohkareita mäntymetsässä ja ihailemme Salajärvelle avautuvaa maisemaa. Lähtö asemapaviljongilta (Kouvolantie 519), josta reitti kulkee pusutammille. Vanhoja kirkkopolkuja seurailevan reitin pituus n. 1,6 km. Oppaana Matti Oijala. Retken järjestää Nastola-seura.

La 28.9. klo 10–12 Muinaismatka sudenkuopalle Paimelaan
Kokoontuminen klo 10 Holman Prisman parkkipaikalla (Johanneksenkatu 4, Lahti). Matkan voi jatkaa sitten kimppa kyydein. Retki kestää n. 2 tuntia. Yhteyshenkilö Juha Hulkkonen p. 040 067 3674.
Retken järjestää Salpausselän Samoojat.

Pe 6.12. klo 15.30 alkaen Itsenäisyyspäivän jouluvaellus Kariniemen mäelle
Vaelletaan yhdessä tunnelmallisesti kynttilöin koristeltua reittiä Kariniemen mäen päälle, voit ottaa oman kynttilälyhdyn mukaan. Mäen päällä nuotio, musiikkia ja laulavaista yhdessäoloa. Kariniemiseura tarjoaa glögiä ja pipareita sekä makkaraa ja vaahtokarkkeja. Lähtö jouluvaellukselle Kariniemen mäen puoleiselta Pikku Veskun parkkipaikalta klo 15.30. Tapahtuman järjestää Kariniemi-seura.

 

Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää retkiesitettä kokoaa

Lahden ympäristöneuvonta
ymparisto@lahti.fi, 044 416 2762

Luontoretkiä Lahden seudulla -esite (pdf)