Hyppää sisältöön

Tiirismaan laajamittaisen kaksikielisen esiopetuksen lakkauttamisesitys lausuntokierroksella

Tiirismaan peruskoulun laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -esiopetuksen lakkauttamisesitys perustuu taloudellisiin ja toiminnallisiin syihin. Lahden kaupungissa säilyy edelleen laajamittainen kaksikielinen peruskoulupolku, johon hakeudutaan kielellisiä valmiuksia mittaavan testin avulla. Kouluun hakeutuminen ei edellytä kaksikieliseen esiopetukseen osallistumista.

– Lahden perusopetukseen kohdennetaan merkittävät säästövelvoitteet vuosille 2025–2027. Perusopetuksessa joudutaan tarkastelemaan kaikkien niiden toimintojen jatkamista, jotka eivät ole lakisääteisiä ja perusopetusta velvoittavia, taustoittaa opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén.
– Kaksikielisen esiopetusryhmän toimintakustannukset ovat 125.000 € vuodessa sisältäen henkilöstökulut sekä vähäiset materiaalikulut. Esiopetusryhmässä on 24 lasta.

Laajamittaisen kaksikielisen opetuksen järjestäminen perusopetuksessa ei edellytä kaksikielisen esiopetuksen järjestämistä tai siihen osallistumista. Lahdessa on lisäksi yksityisiä palveluntuottajia, jotka tarjoavat englanninkielistä varhaiskasvatusta.
– Tämä mahdollistaa jatkossakin englanninkieliseen varhaiskasvatukseen osallistumisen, vaikka perusopetuksen järjestämästä laajamittaisesta kaksikielisestä esiopetuksesta luovutaan osana perusopetuksen säästötoimenpiteitä, Jämsén toteaa.

Tavoitteena taata perheille ennakoitavat palvelupolut

Tiirismaan peruskoulun alaisuudessa ja tiloissa tarjotaan esiopetusta englannin ja suomen kielellä viitenä päivänä viikossa neljän tunnin ajan. Esiopetustuntien jälkeen lapset siirtyvät perheiden tarpeen mukaan toisaalle esimerkiksi täydentävään varhaiskasvatukseen iltapäivien ajaksi.

Lapset on valittu kaksikieliseen esiopetusryhmään kielellisiä valmiuksia mittaavien testien perusteella. Vuoteen 2021 asti lapset jatkoivat Tiirismaan peruskoulun tarjoamasta esiopetuksesta suoraan koulun laajamittaiseen kaksikieliseen opetukseen ensimmäiselle luokalle. Toimintatapaa muutettiin aluehallintoviraston ohjaamana siten, että kaikkiin laajamittaiselle ensimmäiselle luokalle hakeviin sovelletaan yhdenvertaisia valintaperusteita.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapset tekevät Lahdessa kielellisiä valmiuksia mittaavat testit kahteen kertaan, sekä esiopetukseen hakeutuessaan että vuoden kuluttua ensimmäiselle luokalle hakiessaan. Esiopetusvuosi ei takaa jatkumoa Tiirismaan laajamittaisessa kaksikielisessä perusopetuksessa.

– Lapsen kannalta tämä voi tarkoittaa sitä, että hän aloittaa uuden ryhmän kanssa esiopetusvuoden Tiirismaan koulun yhteydessä, siirtyy iltapäiviksi täydentävää varhaiskasvatusta tarjoavaan toimipisteeseen ja perusopetuksen alkaessa siirtyy taas uuteen ryhmään omassa lähikoulussaan, mikäli ei ole mahtunut 24 parhaat pisteet saavuttaneen hakijaryhmän joukkoon, kertoo palvelupäällikkö Kirsikka Saresma Lahden perusopetuspalveluista.

Jämsénin mukaan Lahden kaupungin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on taata selkeät ja ennakoitavat palvelupolut perheille esiopetuksesta lähikouluun ja toiselle asteelle siirtymiseen saakka.
– Nykyisessä tilanteessa selkeää palvelupolkua ei voida taata.

Lakkauttamisesitys on lausuntokierroksella 15.10.2024 asti ja käsitellään sivistyslautakunnan marraskuun 2024 kokouksessa. Etenemistä esitellään myös lautakunnan lokakuun kokouksessa.

Lisätiedot

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue, perusopetuspalvelut,
opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén, 044 716 1328
palvelupäällikkö, perusopetuksen pedagogiikka, Kirsikka Saresma, 044 482 6409

Otsikkoa täsmennetty 25.9.2024 klo 11.20