Meillä suomalaisilla on erityinen suhde tuleen. Puun polttaminen on jotain henkilökohtaista, jotain lähes pyhää. Sytytät takkaan tulet. Hetken päästä ihana lämpö alkaa virrata huoneeseen. Tulen tuijottaminen saa aikaan meditatiivisen olotilan. Rauhoitut, pulssi laskee ja hyvän olon tunne virtaa kehoosi. Kuulostaako tutulta?
Tulen palamista on tutkittu viime aikoina paljon. Savun vaikutuksesta ilmanlaatuun on paljon tutkittua tietoa. Puun polttamisesta syntyy pienhiukkasia ja savussa on aineita, jotka eivät edistä terveyttä, kuten pienhiukkasiin sitoutuneita PAH-yhdisteitä.
Koska lämpö karkaa piipusta kirjaimellisesti savuna ilmaan, on tärkeää käyttää tulisijaa oikein ja tehokkaasti. Siten saat samasta puumäärästä enemmän lämpöenergiaa.
Tulisijaa kannattaa käyttää niin, että savua muodostuu mahdollisimman vähän. Se onnistuu muutaman yksinkertaisen niksin avulla.
Tulenteon ABC – Miten tulisijaa voi käyttää parhaan hyödyn saavuttamiseksi?
- Polta vain kuivaa, pintakäsittelemätöntä puhdasta puuta. Ei käsiteltyä puuta eikä minkäänlaista jätettä. Kostean puun poltto tuottaa runsaasti päästöjä ja on energiatehotonta.
- Hae puut lämpenemään sisälle edellisenä päivänä, jotta myös puun pintakosteus haihtuu.
- Laita ensimmäiseen pesälliseen ilmavasti pienempiä puita. Lado tulisija vain puolilleen puuta niin, että myös sivuille jää tilaa.
- Laita sytykkeeksi pieniä tikkuja puiden päälle ja sytytä päältä, jos tulisijan käyttöohjeet eivät muuta neuvo.
- Laita toiseen pesälliseen suurempia klapeja.
- Sulje pellit vasta, kun hiillos on mustunut.
Miten tunnistat haitallisen savun?
- Mitä tummempaa savua piipusta tulee, sitä enemmän se sisältää terveydelle ja viihtyvyydelle haitallisia pienhiukkasia.
- Myös kitkerä savunhaju kielii siitä, että tuli ei pala puhtaasti.
Hyödyllisiä linkkejä:
- hsy.fi/poltapuhtaasti
- kestava.helsinki