Osana kaavoitustyötä järjestettiin tapaamisia, joissa asukkaat, suunnittelijat, päättäjät ja alueen toimijat keskustelivat suunnitelmista eri vaiheissa. Kesäisten kävelykierrosten vilkkaasta keskustelusta on lämpimiä muistoja, mutta eivät ne jääneet pelkäksi puheeksi.
– Kommentoinnilla ja keskustelulla oli merkitystä kaavaa laatiessani. Paljonkin muuttui matkan varrella, kertoo alueen asemakaavan laatinut kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallio. Työn ollessa alussa kelluvaa uimalaa ja saunaa hahmoteltiin Vesijärven satamaan. Kariniemen asukkailta ja toimijoilta tuli selvä viesti: sopivampi paikka löytyisi Teivaan sataman päädystä.
Keskustelu yrittäjien suuntaan oli sujuvaa, kiittelee Mustakallio. Heiltä tuli tietoa, joka auttoi laajennustarpeiden huomioimisessa. Suunnittelualuekin kasvoi matkan varrella Rullakadun suuntaan, jolloin osalliseksi tuli Teivaan Lokin yrittäjien lisäksi myös ravintola Nosturia pyörittävä yritys.
Kaavatyön luonnosvaiheessa Rullakadun puoleiseen läntiseen suuntaan esitettiin parkkipaikan laajennusta. Siitä kuitenkin luovuttiin, koska asukkailta saatiin paljon perusteltua palautetta. Jo aiemmin Jalkarannantien ja rinteen väliin on kaavoitettu yleinen 80-paikkainen pysäköintialue. Tavoitteena on, että se rakennettaisiin vuonna 2022. Jatkossa uusi pysäköintipaikka palvelee veneilijöitä ja Teivaan palveluiden käyttäjiä. He kertoivat, että tällä hetkellä paikoista on pulaa.
Moni toivoo alueelle saunaa
Lahdessa olisi tarve veden äärellä olevalle saunalle ja avantoonkin haluaa moni pulahtaa. Viesti on kuultu ja uudessa kaavassa on paikkoja saunoille – periaatteessa nyt niitä voisi olla useampikin Teivaassa. Kelluva uimala on mahdollista rakentaa Satamaraitin varteen, mutta senkin kohdalla toteutuksesta vastaisi yksityinen toimija. Satamaraitille vedetään vesi- ja sähköliittymät mahdollisia saunoja varten. Kaavassa on myös varaus pienille rantakojuille raitin varrella.
Jatkossa keskustasta kulkee sujuva ja viihtyisä reitti Ranta-Kartanon ja Pikku-Vesijärvenpuiston kautta Teivaan satamaan. Asemakaavassa ja Pikku-Veskun puiston yleissuunnitelmassa luotiin edellytykset kululle. Puiston parkkipaikkaa jäsenneltiin selkeämmäksi, ja sen vierellä kulkevat jatkossa erotetut kävely- ja pyöräilyväylät. Paremmin on huomioitu myös esteettömyys, pyöräparkit ja ajanviettomahdollisuudet puistossa. – Asukkaat pääsevät vaikuttamaan vielä ratkaisuihin rakennussuunnitteluvaiheessa, tiivistää hortonomi Kati Konivuori.
Ranta-Kartanon alueen asukkaiden ja tulevan hotelli-, kylpylä ja vesiliikuntakeskuksen asiakkaiden on helppo kulkea nauttimaan Vesijärven rannan elämyksistä ja maisemista. Lähellä ovat myös Kisapuisto, Sibeliustalo sekä urheilu- ja messukeskukset.
Laiturin suunnittelua ja toiminnallisia muutoksia
Kun kevät kääntyy kesäksi, alkaa Teivaan vierasvenesataman laiturin suunnittelu. Kesän ja syksyn aikana tehdään myös sataman toiminnallisia järjestelyjä, jotka liittyvät muun muassa ravintola Nosturin toimintaan.
Vierasvenesataman kehittämiseksi yhteistyötä on tehty myös LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Elias Ervasti tutki opinnäytetyössään palvelumuotoilun keinoin vierasvenesatamien toimivuuden, palvelukokemuksen ja houkuttelevuuden parantamista. Perusteellisen työn tulos antoi tietoa veneilijöiden kokemuksista ja kehittämistarpeista verkkosivuihin, opasteisiin ja sähköiseen varausjärjestelmään liittyen.
Pikku-Vesijärvenpuistossa pieniä muutoksia nähdään jo tänä kesänä. Inspiksen kahvilan luo lisätään penkkejä ja kesäteatterin parkkipaikan luona toteutetaan pieni pätkä aitaa. Myös hanhiaitaa testataan. Yleissuunnitelman toteutus tehdään usealle vuodelle jaksotettuna.