Hyppää sisältöön

Triathlonin puolimatkan MM-kilpailut Lahdessa on Suomen kansainvälisin suurtapahtuma vuosiin

Triathlonin puolimatkan MM-kilpailut, VinFast IRONMAN 70.3 World Championships, kilpaillaan Lahdessa 26.-27.8.2023. Kilpailuihin odotetaan noin 6 500 urheilijaa yli 100 eri maasta, mikä tekee tapahtumasta Suomen kansainvälisimmän suurtapahtuman vuosiin. Kilpailureitit ja kilpailuohjelma, joka koostuu sekä MM-starteista että oheis- ja yhteisöohjelmista, on julkaistu.
Urheilijat kilpailevat uintiosuudessa vuoden 2022 Ironman 70.3 kisassa.
Urheilijat kilpailevat uintiosuudessa vuoden 2022 Ironman 70.3 kisassa.

Kansainvälinen IRONMAN-tapahtumaorganisaatio on vieraillut Lahdessa ja viimeistellyt suunnitelmia paikan päällä. Organisaation varapuheenjohtaja Diana Bertsch kehuu Lahtea suurtapahtuman isäntäkaupunkina.

”Lahti on erinomainen isäntäkaupunki, joka on luonut upeat olosuhteet tapahtumallemme. Olemme iloisia saadessamme tuoda kaupunkiin, jonka ytimessä on monipuolinen järviluonto, laajan kansainvälisen näkyvyyden omaavan MM-kilpailun”, sanoo Bertsch.

Järjestyksessään 17. triathlonin puolimatkan MM-kilpailut näkyvät Lahdessa vahvasti elokuun viimeisen viikon eli koko kilpailuviikon ajan. Tapahtumaan osallistuvista kilpailijoista yli 95 % saapuu Suomeen ja Lahteen ulkomailta ja kansainvälisten vieraiden viipymä on 4–5 vuorokautta. Vuoden 2022 MM-kilpailuissa Utahissa, Yhdysvalloissa, tapahtumaan osallistuneiden sekä heidän kanssaan matkaavien majoitusvuorokausia kertyi tilastoidusti noin 99 000.

Kilpailutapatuman taloudellinen vaikutuspiiri on suuri, majoituksen ja muun palvelukysynnän laajentuessa myös Lahden ulkopuolelle. Yksityismajoitus, Airbnb, matkailuautoalueet ja muu majoitustarjonta on tarvittava lisä Päijät-Hämeen alueen hotelli-, hostelli- ja mökkimajoituskapasiteetille.

”Olemme iloisia, että Airbnb-alustalle tulee hyvää vauhtia varattavia kohteita mentäessä lähemmäs kesää. Tällä hetkellä Airbnb:ssä ja seudun mökeissä majoittuvia on jo yli tuhat, ja uskomme luvun vielä kasvavan”, sanoo Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

IRONMAN-kilpailuviikko tarjoaa monipuolista ohjelmaa tapahtuman ympärillä. Yhteisöllisiä ohjelmia ovat muun muassa keskiviikkoiltapäivänä juostava Geopark Adventure Run, joka johdattaa kilpailijat Salpausselkä UNESCO Geoparkin uniikkiin luontoon ja monipuolisille metsäpoluille. Lapsille suunnattuun ohjelmaan kuuluu IRONKIDS Race Lahden stadionilla.

Uudet reitit palvelevat valtavaa kilpailijajoukkoa

Elokuisten MM-kilpailujen kisakeskuksena toimii Lahden Urheilukeskus. Kilpailureitit ovat osittain uusia verrattuna aikaisemmin Lahdessa järjestettyihin Ironman-kilpailuihin suuren osallistujamäärän vuoksi ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Kilpailun lähtösatamana toimii Teivaan Satama, josta kilpailijat hyppäävät veteen. Ensimmäinen vaihtoalue sijaitsee 1,93 kilometrin uinnin jälkeen tutulla Sibeliustalon parkkialueella. Pyöräilyreitin alkuosa suuntaa satamasta kohti etelää ja Vanhaa Helsingintietä Levannolle saakka, josta palataan tutumpaa rantareittiä takaisin Lahteen. 90,1 kilometrin pyöräilyn jälkeen toinen vaihtoalue on Urheilukeskuksessa; kilpailu päättyy samaan paikkaan 21,1 kilometrin juoksuosuuden jälkeen.

”Reittisuunnittelussa on otettu huomioon suuri osallistujajoukko sekä entistä enemmän turvallisuusnäkökohdat. Kilpailupäivien aikana reiteillä kilpailee 3000–4000 urheilijaa, mikä pitää reitit ruuhkaisina lähes koko päivän ajan. Lisäksi tuttu iltapäivän starttiaika on muuttunut aikaiseen aamuun, kun ensimmäiset ryhmät starttaavat jo 7:30”, kertoo kilpailunjohtaja Tiina Boman.

Lahden ja lähialueiden kadut täyttyvät urheilijoista jo kilpailuviikolla

”Suuri osa urheilijoista saapuu Lahteen hyvissä ajoin ennen kilpailuviikonloppua. Juoksijoita ja pyöräilijöitä nähdään varmasti kisareiteillä. Lisäksi olemme järjestäneet uintimahdollisuuden Lahden sataman läheisyyteen keskiviikko-, torstai- ja perjantaiaamuille. On myös hyvä huomioida, että tämä tuhatpäinen kilpailijajoukko tarvitsee ravintoloita, kauppoja ja muita palveluita viikon aikana”, jatkaa Boman.

VinFast IRONMAN 70.3 MM-kilpailut

17. Ironman 70.3 MM-kilpailut
6 500 osallistujaa
yli 100 osallistujamaata
aluetaloudellinen vaikutus noin 57M€ (MM-kilpailut, Utah, USA, 2022)
99 000 majoitusvuorokautta (MM-kilpailut, Utah, USA, 2022)

Lisätietoja

kilpailunjohtaja
Tiina Boman
tiina.boman@ironman.com
p. 041 445 1918

Vinfast Ironman 70.3 MM-kisat facebookissa
Ironman Instagramissa

Ironman 70.3 verkkosivut

Aihealueet