Jos aiot käyttää sieniä ruuaksi tai myydä niitä, poimi vain tuntemiasi metsäsieniä. Sienestäminen on hyvä tapa ulkoilla ja samalla voit hyödyntää luonnonantimia.
Yleisiä helposti tunnistettavia sieniä ovat esimerkiksi Herkkutatti, Kangastatti, Punikkitakki, Voitatti, Haaparousku, Kangasrousku, Karvarousku, Leppärousku, Isohapero, Keltavahvero, Suppilovahvero, Mustatorvisieni ja Lampaankääpä. Suomalaisista sienistä viedään ulkomaille lähinnä tatteja. Jotkut poimijat hyödyntävät sienien etsinässä myös koiran tarkkaa hajuaistia.
Jatkojalostaessasi metsäsieniä toiminta vaatii elintarvikehuoneistoilmoituksen
Voit myydä itsekeräämiäsi sieniä kuluttajalle vähäriskisenä ja pienmuotoisena toimintana, jos keräät sieniä alle 100 000 kg vuodessa. Toiminnasta ei tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta.
Sienten jalostuksessa sienen luonne muuttuu merkittävästi. Esim. sienten murskaaminen, jäädyttäminen tai pakastaminen, kuivaus, sienten ryöppäys, keittäminen tai suolaus ovat jalostusta, joista tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus.
ElintarvikevalvontaLisätietoja kasvisten valvonnasta ja merkinnöistä Lahden alueella:
Lahden ympäristöterveys, p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi
Ruokavirasto: Suositeltavat ruokasienet.
Ruokavirasto: Alkutuotannon elintarvikevalvonta.
Luonnonvaraiset keräilytuotteet.