Juhani-näyttämöllä 1.9. ensi-iltaan tuleva Waitress – unelmien resepti on saanut suuren suosion New Yorkissa ja Lontoossa. Kantaesitysoikeus on merkittävä kaappaus teatterimaailmassa.
Syksyn näytäntökauden aloittaa vielä julkistamaton koko perheen esitys elokuun lopussa. Tammikuulta siirretty klassikkoteos Sota ja rauha on kalenterissa 11.9. Toinen kantaesitys, palkittu brittinäytelmä Kulta, ollaan kotona, saa ensi-iltansa 30.9.
Musikaalin ja lastennäytelmän harjoitukset aloitettiin etupainotteisesti jo talvella, kun esityksiä ei voitu järjestää.
– Heti syksyn kärkeen halutaan tarjota iso ohjelmisto, joka saa porukan liikkeelle. Tuomme myös paljon vierailuja, jotta tarjontamme olisi mahdollisimman monipuolista, teatterinjohtaja Ilkka Laasonen sanoo.
Tämän kauden jo ensi-illan saaneita esityksiä ei lämmitetä, vaikka vain harva ehti koronarajoitusten vuoksi katsomoon. Se surettaa, mutta teatterin ja työryhmien aikataulut eivät jousta loputtomasti.
– Nyt jo olemme vaihtaneet ensi-iltojen paikkoja kolme neljä kertaa, mittailleet ja tehneet skenaarioita.
Suuri Juhani-näyttämö on sekä Lahden vahvuus että heikkous; paikalle pitäisi saada illasta toiseen monta bussilastillista ihmisiä.
– Ryhmien liikkeelle saaminen vaatii kuudesta kahdeksaan viikkoa. Siksi olemme toiveikkaita vasta syksyn suhteen.
Ohjelmiston on kiinnostettava niin ensikertalaisia kuin vakavia harrastajia. Tarvitaan draamaa ja komediaa, klassikkoja ja kotimaisia kantaesityksiä.
– Vierailuista stand up saattaa kerätä porukkaa, joka ei koskaan käy muissa esityksissä. Samaan aikaan teemme pienemmillä näyttämöillä kokeiluja ja järjestämme pienemmän yleisön vierailuja.
Lahden kaupunginteatterin tehtävä on alueellinen. Se kilpailee katsojista myös Helsingin ja Tampereen suurten teattereiden kanssa.
Samaan aikaan sen pitää olla lahtelaisten teatteri. Laasonen uskoo paikalliseen aiheeseen, jos siihen sisältyy isompia teemoja. Tällainen tuotanto on tammikuulle 2022 siirretty dramatisointi Timo Sandbergin historiallisista jännityskirjoista.
Koronarajoitukset ovat merkinneet isoa lovea esittävälle taiteelle. Huoli taloudesta ei onneksi ole lamauttanut työyhteisöä.
– Me olemme valaneet tulevaisuudenuskoa etäkokouksissa ja harjoittelemalla. En usko, että elävän taiteen tarve loppuu kriisiin.
– Kannattaa rynnätä teatteriin heti, kun se on mahdollista. Lupaamme, että näytelmät ovat esityskunnossa.
Teksti Ina Ruokolainen
Kuvat Juha-Pekka Huotari