Hyppää sisältöön

Uusi palvelumalli parantaa erityisoppijoiden harrastusmahdollisuuksia

Lahdessa on kehitetty uusi palvelumalli, joka parantaa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua harrastustoimintaan. Palvelumalli syntyi nuorisopalveluiden hallinnoiman Saavutettava harrastaminen -kehittämishankeen lopputulemana.

Hankekauden 1.4.2023–30.9.2024 aikana on kehitetty ja kokeiltu vaativaa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten harrastetoiveita kartoittavia työpajoja sekä yhdistyksille ja järjestöille suunnattuja saavutettavamman harrastustoiminnan koulutuksia. Hankkeen puitteissa on tehty myös saavutettavuus harrastustoiminnassa -opas harrastustoiminnan ohjaajille ja lanseerattu erityisoppijoille suunnattu lajikokeilutapahtuma.

Yhteistyössä Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu ry:n kanssa 28. elokuuta järjestetty saavutettavan harrastustoiminnan tapahtuma keräsi Lahden Suurahalliin yli 400 kävijää ja 20 näytteilleasettajaa.
– Jokavuotiseksi suunnitellun tapahtuman tarkoituksena on saada saavutettavien harrastuspalveluiden tuottajat ja käyttäjät kohtaamaan toisensa, kertoo hankekoordinaattori Anna Degerman.

Degermanin mukaan hankkeen myötä Lahden seudulle on saatu paljon uusia saavutettavia harrastuksia, kun erityisesti urheiluseurat ovat ryhtyneet kehittämään junioritoimintaansa saavutettavammaksi.
– Uusia ovat esimerkiksi kehitysvammaisille suunnatut karate ja voimistelu sekä näkövammaisille suunnattu tennis. Nämä ja muut saavutettavat harrastukset tunnistaa Saavutettavampi harrastus -asennemerkistä, jonka otimme käyttöön myös lasten ja nuorten harrastuksia yhteen kokoavalla Harrastelahti.fi-sivustolla.

Lahden nuorisopalveluiden yhteistyökumppaneina Harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeessa ovat olleet Hollolan kunta, Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry ja Päijät-Hämeen Autismi ja Asperger ry. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja

Anna Degerman
hankekoordinaattori
Lahden kaupungin nuorisopalvelut, Saavutettava harrastaminen -hanke
p. 044 483 1947
anna.degerman@lahti.fi

Saavutettavuus harrastustoiminnassa -opas (PDF) ja oppaan digitaalinen näköisversio.