Hyppää sisältöön

Vähennä pihavalaistusta pölyttäjien hyväksi: Lahti järjestää Pölyttäjien yön

Lahden kaupunki järjestää lauantaina 7.9. Pölyttäjien yön, jolla kannustamme asukkaita vähentämään ulkovalaistusta osaksi yötä tai kokonaan. Kaupunki sammuttaa ulkovalot kahdelta alueelta sataman suunnalla huomioiden yleisen turvallisuuden.

Ulkovalojen sammuttaminen osaksi yötä tai koko yöksi auttaa pölyttäjiä keskittymään merkittävästi paremmin pölyttämiseen.

Pölyttäjien yönä lauantaina 7.8. kaupunki sammuttaa ulkovaloja sataman suunnalla Sahanpuistossa, Piippupolulla ja Taapelipolulla. Valojen sammuttaminen ei aiheuta pilkkopimeyttä laajalla alueella, vaan lähikaduilla valot edelleen palavat yleisen turvallisuuden takia.

– Haluamme muistuttaa omakotiasujia ja taloyhtiöitä pohtimaan, mitä ulkovaloja oikeasti tarvitaan ja voisiko niitä ajastaa sammumaan vaikkapa aamuyöksi. Jokaisesta suljetusta ulkovalosta kiittävät sekä pölyttäjät että oma kukkaro. Annetaan pölyttäjille yörauha, viestintäjohtaja Veera Hämäläinen kehottaa.

Lahden kaupunki on myös asennuttanut Ritamäen luonnonsuojelualueelle pölyttäjäystävälliset katuvalot, joista pölyttäjiä houkuttelevat siniset aallonpituudet suodattuvat automaattisesti iltahämärällä pois. Kun valon sävy on lämmin, pölyttäjät eivät erehdy niin herkästi luulemaan valaistusta yötaivaaksi ja keskittyvät pölyttämiseen. Pilottihankkeessa vaihdettiin yhteensä 12 valaisinta 500 metriä pitkälle tieosuudelle.

Uusi katuvalaistus ja Pölyttäjien yö ovat osa Lahden “Ilman pölyttäjiä emme pärjää” -kampanjaa. Se käynnistettiin alkukesästä jakamalla 10 0000 siemenpussia ja 100 ”Täällä pölytän minä” -pihakylttiä kaupungin asukkaille.

Lue lisää: Pölyttäjäystävälliset katuvalot antavat pölyttäjille yörauhan

Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjasivulle

Aihealueet