Hyppää sisältöön

Vanhan Tapanilankodin puistot saneerataan monimuotoisuutta ja historiaa vaalien

Puistojen suunnittelussa on huomioitu alueen historia, asemakaavamääräykset sekä alueen asukkailta tulleet toiveet. Taatonkaaren puistot ovat tärkeä osa vanhan Tapanilakodin kulttuurihistoriallisesti arvokasta kokonaisuutta.

Taatonkaaren puistojen saneeraus Jalkarannan kaupunginosassa alkaa Tarjanpuistosta ja jatkuu Töpöhännän- ja Ukinpuistoon. Tarjanpuiston läpi kulkeva raitti säilytetään ennallaan ja metsäaluetta siistitään vesakkoa poistamalla. Vanha istuskelupaikka puiston keskellä kunnostetaan. Kulkuraitin läheisyyteen istutetaan metsäiseen ympäristöön sopivia pieniä alppiruusuryhmiä.

Puistoalueen pohjoispäässä Tarjantien ja Taatonkaaren risteyksessä hulevesipainanteen reuna-alueelle istutetaan koristeheiniä, joiden tarkoituksena on sitoa hulevesirakenne paremmin osaksi ympäristöä.  Pensasistutuksia uusitaan ja istutetaan myös muutamia uusia havupuita sekä pienikokoisia lehtipuita.

Töpöhännänpolun viereistä luiskaa loivennetaan ja vanha pensaskasvillisuus poistetaan. Loivennettu luiska nurmetetaan ja jyrkimpiin osiin istutetaan matalaa pensasta. Tavoitteena on saada luiskasta myös helpommin ja turvallisemmin kunnossapidettävä.

Suojeltuja puita, perhosniittyjä ja lahopuurunkoja

Kulkuraitin ja Töpöhännänpolun väliselle alueelle kylvetään perhosia houkuttelevaa niittykasvillisuutta sekä istutetaan muutamia uusia puita. Niittyalueelle tuodaan lahopuurunkoja sekä maakiviä, jotka yhdessä niittykasvillisuuden kanssa tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Asemakaavassa suojellut vanhat kookkaat puut, kuten punatammi ja lehmukset korostuvat, kun puiden alta poistetaan huonokuntoiset pensaat. Aitan läheisyydessä kasvava iso hurmehappomarja säilytetään. Puistoalueelta poistetaan lisäksi muutamia huonokuntoisia puita.

Tarjanpuiston rakentaminen käynnistyy kesäkuun alussa.

Suunnitelmat Lahden verkkosivuilla

Lisätietoja