Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatusaikojen ilmoittaminen ilta-, viikonloppu- ja vuorohoitoa järjestävissä päiväkodeissa 1.2.2024 lähtien

Varhaiskasvatuslain (540/2018 13§) mukaisesti vuorohoitoon (klo 18–06 sekä viikonloput) ei ole subjektiivista oikeutta, vaan vuorohoitoa tarjotaan huoltajan työn tai opiskelun takia.

Tulevan viikon varhaiskasvatusajat ilmoitettava edellisen viikon maanantaihin mennessä

Huoltajan tulee ilmoittaa lapsen varhaiskasvatusaikoihin liittyvät seuraavan viikon ja viikonlopun tarpeet, sisältäen ilta- ja yöhoidon, EdLevoon viimeistään maanantaihin klo 23.59 mennessä, jolloin järjestelmä lukkiutuu. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan työaika kohdennetaan varattujen aikojen perusteella. Kun päiväkodilla on tiedossa riittävän ajoissa, kuinka paljon lapsia on paikalla, voidaan päiväkodin turvallista arkea suunnitella mahdollisimman tarkasti. Näin henkilökuntaa on lapsiryhmissä paikalla oikea-aikaisesti ja riittävästi. Myös esimerkiksi ateriatilauksissa ehditään huomioida paikalla olevien lasten määrä ja lasten mahdolliset erityisruokavaliot.

Jos tulee muutoksia

Muuttuneista varhaiskasvatusajoista ja työvuoron muutoksista tulee ilmoittaa viipymättä päiväkotiin, lisäksi päiväkotiin tulee ilmoittaa esimerkiksi lapsen sairastuminen, toinen hakija ja vapaapäivä. Määräajan jälkeen ilmoitetut tarpeet pystytään huomioimaan, mikäli se henkilökunnan vahvistettujen työvuorojen mukaan on mahdollista ja tarvittaessa varhaiskasvatus järjestetään toisessa yksikössä.

Arkipäiviä koskevat (ma-pe klo 6–18) varhaiskasvatusaikojen muutokset sovitaan oman ryhmän kanssa. Vuorohoitoa (klo 18–06 tai viikonloppua) koskevat muutokset tulee ilmoittaa ja todentaa ryhmään ja mahdollisen muutoksen hyväksyy päiväkodinjohtaja. Lapsen läsnäolojen tulee siis perustua ohjeen mukaisesti edellisen viikon maanantaihin mennessä ilmoitettuun hoitoaikaan ja vuorohoitoa koskeva muutos tulee lisäksi olla päiväkodinjohtajan hyväksymä.

Huoltajan on esitettävä todenne työvuoroista

Mikäli ilmoitus muutoksista lapsen varhaiskasvatusaikoihin tehdään määräajan jälkeen, huoltajien on toimitettava luotettava todenne työnantajan vahvistamasta muuttuneesta työvuorolistasta tai opintojen aikataulusta.

Ohjeistus koskee myös muista yksiköistä tulevia lapsia. Seuraamme lasten hoitotunteja yhdessä lapsen vakituisen hoitopaikan kanssa. Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että hänellä on aikaa olla omassa kodissa ja vanhempiensa seurassa riittävästi. Tämä korostuu erityisesti vuorohoidossa. Tällä todentamisella pyritään tukemaan lapsen oikeutta lepoon ja vapaa-aikaan. Päiväkodin tehtävä on seurata asiakasperheiden hoitotuntien määrää niin lapsen hyvinvoinnin kuin asiakasmaksujen oikeellisuuden varmistamiseksi sekä tarvittaessa ottaa asia huoltajien kanssa yhteiseen keskusteluun.

Lisätiedot

Lisätietoja saa päiväkodinjohtajalta.

Päiväkodit