Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurikeskus Efektin kulttuurivierailut

Päiväkotien ja koulujen maksuttomat Efektin kulttuurivierailut ovat parhaillaan haettavissa

Lastenkulttuurikeskus Efekti tarjoaa maksuttomia kulttuurivierailuja Päijät-Hämeen kuntiin. Mukana ovat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Syksyn ohjelmistossa on kulttuurivierailuja eri taiteen aloilta sanataiteesta teatteriin ja sirkuksesta musiikkiin. Tänä vuonna mukaan valikoitui 13 ammattitaiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Koulut ja päiväkodit voivat nyt hakea vierailuja sähköisellä hakulomakkeella ke 4.9. – pe 20.9.2024. Viikkojen 39–40 aikana päiväkodit ja koulut saavat tiedon, ovatko he saaneet hakemansa esityksen.

HUOM! Lahden päiväkotien osalta esiintymiset eivät tule tänä syksynä vapaasti haettavaksi vaan valikoidut esitykset kohdennetaan suoraan päiväkoteihin. Päiväkoteihin ollaan asiasta suoraan yhteydessä.

Hae esitystä ja täytä lomake

Kulttuurivierailujen ohjelmisto syksy 2024

  • Etsivätoimisto Nappi ja Meri hädässä – vuorovaikutteinen etsiväseikkailu meren hädästä

    Etsivätoimisto Napin mestarietsivät Kisu Pikkulainen ja Rotta ovat rantalomalla, kun loma yhtäkkiä keskeytyy pullopostiin;

    Apua, apua Etsivätoimisto Nappi,
    Nyt loppuu happi
    Yskää, köhää ja rohinaa,
    mutta onneksi ei koronaa.
    Nyt tarvitaan mestareiden apua ja aivopapua.
    Meeri Meri on hädässä
    voitteko auttaa tässä pulassa?

    Meeri Meri on huonossa hapessa ja kärsii hengitysvaikeuksista. Etsivätoimisto Nappi saa tehtäväkseen selvittää kuka on syyllinen ja miten Meeriä voidaan auttaa.

    Mestarietsivä Kisu Pikkulainen ja hänen apurinsa Rotta tutustuvat neljään eri hahmoon, jotka saattavat olla syyllisiä Meerin sairastumiseen. Näiden eri hahmojen kautta tarkastellaan anoksian eli happikadon syitä ja seurauksia sekä moraalisia ulottuvuuksia kohderyhmän ikä huomioiden. Teos lähestyy aihetta vuorovaikutteisen tekemisen, kysymysten ja huumorin kautta, ei syyllistäen ja paasaten. Teos antaa myös aikuisille ajattelemisen aihetta.

    Esiintyjä: Mamia Company
    Esityksen nimi: Etsivätoimisto Nappi ja Meri hädässä
    Kesto: 40 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: 6–200 hlö
    Esiintymistila: 4 m x 5 m (minimi)

  • Kerällä

    Tule mukaan ja seuraa punaista, keltaista, sinistä lankaa….  Kerällä on Fillariteatterin esitys kahdelle nukketeatteritaiteilijalle ja suunniteltu erityisesti pienimmille, sekä kaikenkieliselle yleisölle.

    Kerällä on sanaton, rytmillinen ja värikäs sukellus ystävyyteen, leikin ja käsityön parantavaan voimaan. Kerällä yhdistelee klovneriaa ja nukketeatteria ja käärii katsojat väreihin ja villalankaan.  Kerällä tarkastele elämää pienten arkiaskareiden näkökulmasta ja innostaa pohtimaan onnea, rakkautta ja ihmisyyttä. Fillariteatteri on ekologinen teatteri, joka polkupyörällä polkee ihmisten luokse.  Kerällä– esitykselle myönnettiin pikku- ITU syyskuussa 2023.

    Työryhmä:
    Ohjaus: Perrine Ferrafiat
    Konsepti ja visuaalit: Mila Nirhamo
    Näyttämöllä: Maria-Elina Koiuvula ja Mila Nirhamo
    Nukenrakennus: Laura Hallantie
    Äänisuunnittelu: Markus Tapio

    Esiintyjä: Fillariteatteri
    Esityksen nimi: Kerällä
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit
    Ryhmäkoko: 10–50 hlö
    Esiintymistila: Tila, johon voi ajaa laatikkopyörällä eli oviaukko min.90 cm, yleisö voi olla penkeillä tai lattialla.

  • Lamppukärpänen

    KATVE [blind spot] Companyn tanssiteoksessa tutustutaan maailman suurimpaan kärpäseen ja kuullaan Eppu Nuotion hurmaavia ötökkäriimejä.

    Teos voidaan toteuttaa suomeksi tai ruotsiksi.

    Lamppukärpänen on tanssiteos maailman isoimmasta kärpäsestä, joka rakastaa kirjoja ja kaikenlaisia hyönteisiä. Maailmassa on ällistyttävä määrä ötököitä kuten esimerkiksi siira, lymymuurahainen, kirjanpainaja, papupiilokas, harsokorento, saksanturilainen, hyppyhäntäinen, kirjatäi ja niin edelleen!

    Pienet hyönteiset pyörittävät maailmaa omalla toiminnallaan; niiden ansiosta kasvit kantavat hedelmää ja ihmiset saavat syödäkseen – eikä maailma tai varsinkaan ihmiset tulisi toimeen ilman pieniä hyönteisiä.  Sen tähden Lamppukärpänen lukee ja tutustuu kaikkeen mahdolliseen. Ja kyllä hänkin on sen verran paljon hyönteinen, että saa kokea kiehtovan muodonmuutoksen keltavihreästä toukasta komeaksi kärpäseksi.

    Esiintyjä: KATVE [blind spot] Company
    Esityksen nimi: Lamppukärpänen
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: 20–100 hlö
    Esiintymistila: 6 m * 6 m, normaali huonekorkeus
    Muuta huomioitavaa: Tuomme oman äänentoistolaitteiston mukana

  • Kolme karhua

    Eli mitä metsässä tapahtuu sillä aikaa kun Kultakutri on vierailulla karhujen talossa?

    Kaikki varmasti tuntevat klassikkosadun Kultakutrista ja kolmesta karhusta, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä karhut puuhastelevat metsässä sillä aikaa kun Kultakutri maistelee nallejen puuroa heidän kotimökissään? Tämä vauhdikas ja musiikillinen lastenteatteriesitys tuo näyttämölle karhujen metsäseikkailun pirteällä ja humoristisella tavalla – saduille ominaista opetusta unohtamatta!

    Kiertue-esityksissä on mukana oma valokalusto lisäämään teoksen visuaalisuutta. Esitys on akustinen.

    Kolme karhua on lahtelaisen lastenteatteri SUPER teatterin tuotanto.

    LAVALLA: Maria Nissi, Anssi Hyvönen, Tero Porali + pehmonalle Matti
    KÄSIKIRJOITUS & OHJAUS: Tero Porali
    MUSIIKKI: Tero Porali

    Esiintyjä: Karhut
    Esityksen nimi: Kolme karhua
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: 10–100 hlö
    Esiintymistila: 3 m * 3 m

  • Kiusaamisen vastainen taikaesitys

    Taikuri Karin uusi hauska kiusaamisen vastainen taikaesitys on suunnattu päiväkoti-ikäisille lapsille ja siinä käsitellään teemaa tavoilla, jolla saadaan lapset ymmärtämään esityksen viestit.

    Esityksessä käydään läpi mm. leikkien ulkopuolelle jättäminen, sääntöjen mukaan leikkimisen tärkeys, uusiin lapsiin tutustuminen ja se, että vaikka me kaikki olemme ulkopuolelta erilaisia, niin kuitenkin sisäpuolelta olemme samankaltaisia ja täynnä yllätyksiä. Esityksessä käytetään kivoja loruja, jotka toimivat lapsille muistisääntöinä, kuinka yhdessä voimme jokapäiväisillä valinnoilla tehdä päivästä kivemman kaikille.

    Opettajat saavat esityksen jälkeen ohjeet siitä, miten esitystä voisi kysymysten muodossa käydä lapsien kanssa läpi. Myös lorut ovat ohjeissa mukana, joten pääsette heti muistuttamaan esityksen teemoista tarpeen tullen. Näin saatte esityksestä varmasti täyden hyödyn irti!

    Esiintyjä: Taikuri Kari
    Esityksen nimi: Kiusaamisen vastainen taikaesitys
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit
    Ryhmäkoko: 15–100 hlö
    Esiintymistila: 2 m * 3 m

  • Suuri jouluseikkailu

    Suuri jouluseikkailu on jouluinen lastenteatteriesitys, jossa mielikuvitusleikit saavat vanhat joulukoristeet elämään. Esitys muistuttaa siitä, ettei oikea joulu synny uusista tavaroista vaan hyvästä sydämestä.

    Tonttulakki, pipareita, joulukuusi kynttilöineen ja tietysti uusia ihania joulukoristeita – ilman niitä ei joulu ole oikea joulu! Mutta mikä neuvoksi, kun vaari ei suostu ostamaan uusia koristeita, kuusenkynttilät menevät vahingossa rikki ja tontut tarkkailevat tollosti käyttäytynyttä Sallia? Joulu on pilalla!

    Onneksi pehmohiiri Pietu haluaa auttaa ja houkuttelee Sallin mielikuvitukselliseen jouluseikkailuun, jonka aikana ystävykset oppivat, mitä tarkoittaa ”pistä hyvä kiertämään” ja mitä yhteistä on piparkakuilla ja oikealla joululla.

    Teatteri Tuomikon Suuri seikkailu -näytelmästä tutut Salli ja Pietu jatkavat mielikuvitusleikkejään tässä ihastuttavassa joulunäytelmässä, joka hyödyntää kekseliäästi nukketeatterin keinoja ja lasten leikkien logiikkaa.

    Esiintyjä: Teatteri Tuomikko
    Esityksen nimi: Suuri jouluseikkailu
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: 10–80 hlö (120 jos tilassa on esiintymislava tai nouseva katsomo)
    Esiintymistila: 4 m (lev) x 3 m (syv) x 2,5 m (kork) kokoinen tila, jonka saa hämäräksi. Tarvitaan sähköä.

  • Muskarituokio koira-aiheisten laulujen parissa

    Teemme hauskan muskarituokion, joka perustuu itsesäveltämäämme musiikkiin. Laulut kertovat koiran elämästä. Tutustumme mm. koiran uneen, räppäämme koiran käskyjä ja leikimme koiran leikkiä. Eeva ja Jouni ovat kokeneita muskariopettajia ja musatuokio on osallistava, jossa lapset pääsevät mukaan toimimaan. Laulumme jakautuvat mm. reippaisiin leikkilauluihin, rentoutuslauluihin, tanssilauluihin ja rytmileikkeihin. Laulun ohella soitamme kitaraa, pianoa ja harmonikkaa.

    Esiintyjä: Duo Jee Jee
    Esityksen nimi: Muskarituokio koira-aiheisten laulujen parissa
    Kesto: 35 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: 10–100 hlö
    Esiintymistila: Ruokailutila, jumppasali tai mikä tahansa avoin tila

  • Kaikenkarvaiset kaverini

    Esitys on pienimmille kuuntelijoille tarkoitettu kokonaisuus osallistavaa musiikkia.

    Piippolan Vaarilla oli viisi pientä ankkaa, jotka lähtivät leikkimään elefanttimarssia. Ja koska matka oli hauska, niin pyysivät he mukaan kolme varista, jotka istuivat vaarin saaren suuressa honkapuussa. Tanssikädet matkaan ja liity mukaan leikkiin eläinystävien ja musiikin maailmaan!

    Soiva Sipriina leikittää ja laulattaa lapsia tuttujen eläinlaulujen ja ihan uusien karvaisten sävelien kera!

    Esiintyjä: Soiva Sipriina
    Esityksen nimi: Kaikenkarvaiset kaverini
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit
    Ryhmäkoko: 5–30 hlö
    Esiintymistila: Huone tai pieni sali

  • Mutta missä oli vuohi? -livekuvitettu musiikkisatu

    Mutta missä oli vuohi? on interaktiivinen musiikkisatu, joka etenee musiikin, livekuvituksen, draamallisen kerronnan ja käsinuken keinoin. Mukaansatempaavassa esityksessä kuvittaja Noora Nevalainen ja muusikko Viola Uotila kertovat tarinan paimenesta. Eräänä päivänä paimenpoika nukahtaa hetkiseksi ja herättyään huomaa, että hänen kaikki lampaansa ovat lähteneet karkuteille. Myös vallaton vuohi on kadonnut jäljettömiin. Paimen lähtee jännittävälle etsintämatkalle metsän uumeniin ja ottaa yleisön avukseen.

    Esityksen aikana valmistuu tarinan innoittama maalaus, jonka yhtye lahjoittaa vierailun jälkeen esityspaikalle/yleisölle. ”Mutta missä oli vuohi?” -esitys yhdistää musiikissaan klassista, uutta kansanmusiikkia ja rytmimusiikkia.

    Esiintyjä: Viola & Noora
    Esityksen nimi: Mutta missä oli vuohi?
    Kesto: 40 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: 10–60 hlö
    Esiintymistila: Luokka, auditorio, pieni liikuntasali yms.

  • Taika-aika – ihmeitä ja iloa

    Ihmeitä ja iloa. Oikeita taikoja onnistuneesti – yli 20 vuotta ammattitaikurina. Ei jonglööri-, akrobatia- tai muita sirkustemppuja, vaan intensiivinen vilkkaankin yleisön otteessaan pitävä taikuriohjelma.

    Esiintyjä: Taikuri Timo Tiikkaisen taikashow
    Esityksen nimi: Taika-aika – ihmeitä ja iloa
    Kesto: Päiväkodeille n. 30–40 min ja alakouluille 45 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit ja alakoulut
    Ryhmäkoko: min 20 hlö, esiintymistiloista riippuen koulut enintään 250–300 oppilasta ja päiväkodit enintään 100–150 lasta
    Esiintymistila: Vähintään 2 m * 3 m
    Muuta huomioitavaa: Olen omavarainen eli mukanani ovat omat äänentoistolaitteet, taustaverhot, valot yms. tunnelmaa luomaan.

  • Sekaisin Kaijasta! -konsertti

    Innostuimme itse Kaija Koon musiikista teini-iän kynnyksellä 90-luvulla. Kaija Koon musiikkiin tykästyminen oli silloin nolo juttu, sillä Kaijan musiikki luokiteltiin ”tätimusiikin” kategoriaan, jota teini ei ainakaan julkisesti oikein voinut kuunnella. Kaija on kuitenkin artisti, joka on tehnyt lukemattomia uusia tulemisia ja raivannut kappaleillaan tietään yhä laajempien ja eri-ikäisten yleisöjen sydämiin.

    Tämä alunperin aikuisyleisöille ensi-iltansa saanut konserttikokonaisuus tuodaan nyt yläkoulukiertueella ikään kuin juurilleen – paikkaan, josta Kaija-fanituksemme aikoinaan käynnistyi. Kaksi ensin salaista, sitten julkista ja nykyään ehdottoman ikuista Kaija Koo -fania tekevät konserttimuotoisen kunnianosoituksen idolilleen; nostalgisia hittejä tulkitaan konsertissa lauluksi ja tanssiksi. Ohimennen paljastetaan myös Kaijaan liittyvät omaelämäkerralliset salat. Polttarit, kesätyöt, fanikirje, mummolan vintti ja ensirakkaus – kaikki liittyy kaikkeen ja toki siis myös Kaijaan!

    Esiintyjä: Halmetvaara & Keizer & Viippola
    Esityksen nimi: Sekaisin Kaijasta! -konsertti
    Kesto: 45 min
    Kohderyhmä: Yläkoulut
    Ryhmäkoko: 20–200 hlö
    Esiintymistila: Jumppasali

  • Whaaaat?!

    Käärmemaa ja Kaleva luovat yhdessä osallistavia, improvisoituja musikaalisia matkoja, joissa katsojat saavat päättää teeman ja paikan ja osallistua myös itse äänien ja samplejen tekoon. Esitys siis muotoutuu kunkin yleisön mukaan ja on joka kerralla täysin uniikki. Whaaat?!? Mitä ihmettä? Onko siis kyseessä matikan kokeet avaruudessa vai TikTok-videon kuvaaminen metsässä? Kaleva ja Käärmemaa tuovat huumoria ja höpsöyttä musiikintekemiseen- musiikin tai taiteen tekemisen ei tarvitse olla vakavaa! Se voi olla myös helppoa ja eritoten – hauskaa!

    Käärmemaa ja Kaleva luuppaavat milloin koiran kumileluja, milloin lintupillejä sekä oppilaiden (tai opettajien!) itse luomia ääniä etu- ja takaperin ja luovat monimuotoisia äänimaisemia erilaisten syntetisaattorien, samplereiden ja luuppereiden avulla unohtamatta leikkisää vuorovaikutusta katsojiensa kanssa. Whaat?! – improvisoitu musiikkityöpaja/esitys tuo siis kouluun raikkaan tuulahduksen luovuutta, innovaatiota ja huumoria sekä kannustaa mokaamaan ja tekemään virheitä ja jopa näkemään “virheet” timantteina ja luovuuden lähteenä.

    Esiintyjä: Käärmemaa & Kaleva
    Esityksen nimi: Whaaaat?!
    Kesto: 45 min
    Kohderyhmä: Yläkoulu ja alakoulun 4.–6.-luokkalaiset
    Ryhmäkoko: 10–100 hlö
    Esiintymistila: Luokkahuone, liikuntasali tms. tila
    Muuta huomioitavaa: Riippuu katsojien määrästä kuinka paljon esityksessä on osallistavuutta per/katsoja. Jos katsojia on vähemmän (esim. 1 luokka) voi luuppausta ja musiikintekoa päästä kokeilemaan kaikki osallistujat, jos taas kerralla esim. koko koulu niin luonnollisesti vain osa ehtii itse kokeilla musiikintekemistä. Esitys sopeutuu kumpaankin. Tuomme mukanamme tarvitsemamme laitteiston ja äänentoiston mutta tarvitsemme sähköä ja pöydän.

  • XXI Hollo ja Martta Festivaali 26.10. – 3.11.2024

    Hollolan kansainvälinen CIOFF® kansantanssi- ja musiikkifestivaali

    Iloa, Väriä ja Rytmiä kaamoksen keskelle!

    • Hollo ja Martta –festivaali on kansainvälinen kansantanssin ja -musiikin juhla
    • Viikon kestävä festivaali esittelee laajasti kansainvälistä kansantanssikirjoa
    • Virkistäviä ja vauhdikkaita esityksiä keskelle kaamosta
    • Kansallispukujen loistoa

    Esiintyjiä Suomesta, Puolasta, Belgiasta, Unkarista ja Ukrainasta.

    Hollo ja Martta –festivaali on kansainvälisesti tunnustettu CIOFF® –kriteerit täyttävä Folklore Festivaali. Kansainvälisten ryhmien tuoma vuorovaikutus syventää yleisön kokemuksia, antaa lapsille ja nuorille hyvän esimerkin erittäin sosiaalisesta toimintamuodosta lisäten suvaitsevaisuutta. Festivaali tekee yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa. Festivaalin osanottajat konsertoivat juhlaviikon aikana kouluilla ja erityisryhmille. Festivaalin tuottaa Hollolan Nuorisoseura.

    Festivaali on merkittävä yleisötapahtuma, joka on jo vuosien ajan tehnyt Hollolan kuntaa sekä Päijät-Hämettä laajasti tunnetuksi ja on levittäytynyt myös asukkaiden keskuuteen vuoro-vaikutteisesti.

    Tämän vuoden Hollo ja Martta –festivaalille osallistuu yhteensä 125 kansainvälistä vierasta. Kotimaisia esiintyjiä festivaalille osallistuu yli 600 osanottajaa, yleisötavoite on 20.000 henkeä, järjestetään 64 tilaisuutta.

    Tehdään yhteistyötä eri kaupunkien ja kuntien kanssa 24 konsertin järjestämiseksi lapsille ja nuorille päiväkodeissa ja kouluilla sekä kaksi ilmaiskonserttia Hollolan kirjastolla tanssikulttuurin kehittämiseksi ja tanssin tasavertaisen saatavuuden takaamiseksi.

    Kansantanssi- ja -musiikkikonserttien järjestäminen koululla

    Aika: maanantaina 28.10.2024, keskiviikko 30.10.2024, torstaina 31.10.2024 sekä perjantai 1.11.2024 / Aamupäivällä sopimuksen mukaan

    Konsertin ohjelman sisältöehdotus:

    Tervehdyspuheenvuoro, koulun edustaja n. 2 min
    Kansantanssiesitys 10 min
    Juonto ja ryhmän esittely, festivaalin edustaja
    Kansantanssiesitys 10 min
    Juonto, esityksen esittely ja juonto seuraaviin numeroihin
    Kansantanssi- ja –musiikkiesitys 10 min
    Kiitossanat
    Yleisön tanssitus

    Esiintyjä: Hollo ja Martta kansantanssifestivaalin kansainväliset ryhmät
    Esityksen nimi: Kansantanssikonsertti
    Kesto: 30 min
    Kohderyhmä: Päiväkodit, alakoulut ja yläkoulut
    Ryhmäkoko: 50–300 hlö
    Esiintymistila: 8 m * 8 m liikuntasalin lattia
    Muuta huomioitavaa: Tilaajan tulee varata esitykselle tila ja siihen liittyvä tekniikka. Esiintyvän ryhmän koko on noin 28 henkeä. Konsertti voidaan liikuntasaleissa hoitaa akustisesti. Konsertin tekniset asiat tulee sopia koulukohtaisesti festivaalin kanssa.

Efekti tukee lasten taide- ja kulttuurikasvatusta

Lastenkulttuurikeskus Efekti kattaa koko Päijät-Hämeen. Efektin kautta järjestetään kulttuuritoimintaa alueen päiväkoteihin ja kouluihin. Tänä syksynä vierailuja on jo odotettu ja niitä onkin tarjolla yhteensä 100, joita toteutetaan jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa.

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut koordinoivat Efektin toimintaa yhteistyössä ohjausryhmän kanssa. Rahoituksesta vastaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä toiminnassa mukana olevat kunnat. Lastenkulttuurikeskus Efekti on Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton jäsen.

Efektin perustoimintaa ovat alusta alkaen olleet kouluille ja päiväkodeille tarjotut maksuttomat kulttuurivierailut, jotka tukevat lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatusta.

Tietosuojaseloste